Sørnett

- Det vanskeligste er å tegne hender

ENGASJERT KURSLEDER: Tore Strand Olsen er leder for tegneseriekurset. Her viser han frem et utvalg av tusjer. FOTO: Jørgen Johansen

ENGASJERT KURSLEDER: Tore Strand Olsen er leder for tegneseriekurset. Her viser han frem et utvalg av tusjer. FOTO: Jørgen Johansen

Anna Camila (15) er en av seks deltakere på tegneseriekurset som arrangeres av Kristiansand Folkebibliotek i høstferien. Hun synes hender er det vanskeligste å tegne.

Publisert:

 Noen foreldre har mulighet til å være hjemme med ungene sine i høstferien, men det er langt fra alle. Kristiansand Folkebibliotek er en av mange som tar hensyn til disse barma i ferien. Onsdag og torsdag denne uken arrangerer biblioteket tegneseriekurs for unge som er fra 13 år og oppover. Anna Camila (15) er en av seks tegnespirer som velger å bruke deler av høstferien sin på å lære mer om tegneserier. Hun liker bibliotekets intiativ.

- Jeg synes det er veldig flott at vi har slike tilbud å gå til. Jeg er veldig glad i å tegne, her lærer vi masse. Det er mye bedre enn å bare sitte hjemme,  forteller hun mens hun tar en pause fra tegningen.

Tegneseriekurset varer over to dager. Kursleder er Tore Strand Olsen. I likhet med kursdeltakerne har han stor interesse for tegneserier. Han er freelanser, og kaller seg for tegner og forteller.

- Tegneserier handler ikke bare om å være flink til å tegne. Det handler også om å ha evnen til å formidle en historie gjennom tegninger. Derfor kaller jeg meg selv tegner og forteller, poengterer tegneserieentusiasten.

Det er dette han nå forsøker å lære bort. Alle deltakerne har en felles interesse for tegning.  Dagene brukes godt, deltakerne jobber med to forskjellige oppgaver, og begge krever tid.

- I går jobbet vi veldig trinnvis for å lære hvordan vi lager en god historie. Deltagerne lærte også en del tekniker som de jobber videre med i dag, forteller en engasjert kursleder. 

Dagens oppgave er å å lage en oppdiktet historie. Først ved hjelp av grunntegning, og deretter skal det legges på med tusjing. Når Sørnett ankommer biblioteket skal deltakerne straks i gang med tusjing. Det skorter ikke på kreativiten hos deltagerme. 15-åringen er i godt i gang med tusjingen.

- Jeg tegner to katter. En av dem er opptatt av virkeligheten, mens den andre er helt fjern fra virkeligheten. Han bruker mye av tiden sin på spill, og har mange rare fantasier, forteller hun.

Hva er det vanskeligste å tegne?

- Det vanskeligste er å tegne hender, og hoder. De må være så små, da er det vanskelig å få plass til alt i de forskjellige rutene.

Du får det jo bra til, da?

- Jada, det hjelper etter hvert. Jeg har sett på en del av de andre deltagerne og hvordan de tegner. I tillegg er kurslederen veldig flink.

[img44377_2LM]

Olsen har vært interessert i tegneserier i lang tid. I tillegg til å jobbe som freelanser driver han sin egen tegneserie-blogg. Han er imponert over deltakerne, og påpeker at utførelsen er veldig individuell. Han har med seg flere eksempler og tegneserier som han har vært med å lage. Han bruker mye av sitt eget arbeid for å gi deltakerne en bedre forståelse.

- Å lage tegneserier er veldig individuelt. Noen bruker flere timer på noe andre bruker en halvtime på. God finmotorikk og en stødig hånd er en klar fordel, sier han.

[img44377_3LM]