Sørnett

- Dette går bra!

Ha selvtillit: Lektor Hæge Johannesen oppfordrer studentene til å motivere seg selv i forkant av eksamen. (Foto: Paul André Sommerfeldt)

Ha selvtillit: Lektor Hæge Johannesen oppfordrer studentene til å motivere seg selv i forkant av eksamen. (Foto: Paul André Sommerfeldt)

Universitetslektor Hæge Johannessen oppfordrer studenter med nervene i høyspenn å ha tro på egne ferdigheter fremfor å klage sin nød over eksamen.

Publisert:

- Det er frivillig å studere, og de fleste vet hvordan man vurderes. Jeg vil råde alle til å unngå å klage over eksamen, men heller si at «dette kan jeg» og «nå skal jeg få vist hva jeg kan», sier Johannessen.
Hun anbefaler videre studentene å finne noen å studere sammen med, noe som også forplikter til å få ting gjort.

Ikke alt i livet
- Ellers er det lurt å lage et skjema som man kan pugge i innspurten. På eksamen bør man prøve å hente fram dette skjemaet så fort man er i gang. Få ned på arket det du har i hodet, råder lektoren. Johannessen mener det har lite for seg å lese panisk til siste slutt.
- Jeg kjenner få som klarer å lese uten stopp. Ta gode pauser, gjør noe helt annet i pausen og se gjerne en film kvelden før eksamen. I min egen studietid skrev jeg med leppestift på badespeilet: «dette går bra, Hæge!». Så må man huske at det fins viktigere ting i livet enn eksamen. Det gjelder ikke liv og død, understreker Johannessen.

[img65979_2RM]

Fulle grupperom
I 2. etasje på UiA sitter eksamensnervene i veggene. Grupperommene er fullstappet, og noen jenter har måttet nøye seg med to stoler på gangen. De ler febrilsk mellom puggingen. På et av rommene sitter Therese Abelsnes (24) og Maria Berge (21). De går begge 2. år på grunnskolelærer, og jobber med hver sin fagartikkel som skal leveres til vurdering.

Siste innspurt
- Vi skulle liksom levere i går, men det gikk ikke helt etter planen, forteller Therese med et smil. Jentene har høye skuldre, og sukker gjenkjennelig når journalisten presenterer sitt tema om eksamen og studieteknikk. Jentene har god erfaring med eksamen, og har lært seg sine teknikker.
- Jeg pleier å skumlese gjennom pensum og trekke ut overskriftene, sier Therese. Maria forteller hun har gjort til vane å se på innholdsfortegnelsen, for så å markere teksten underveis.
- Men jeg må alltid gå tilbake og lese alt ti ganger før det sitter, kommenterer Maria lettere oppgitt. Omgivelsene på det lille grupperommet vitner om både struktur og kaos, og jentene håper å unngå å bli sittende oppe til sent på natt. Etter innlevering gjenstår en siste skoleeksamen for lærerstudentene, før en etterlengtet sommerferie gjør sitt inntog.