Sørnett

Dette skjer i Kristiansand 17. mai

Slik så det ut i Kristiansand 17. mai 2019. Foto: Google Creative Commons-lisenser

Slik så det ut i Kristiansand 17. mai 2019. Foto: Google Creative Commons-lisenser

Norges nasjonaldag blir for andre år på rad påvirket av koronarestriksjoner. Etter formannskapsmøtet onsdag ble det klart at forbudet mot mer enn fem gjester i private hjem opprettholdes.

Publisert:

Det blir, som i fjor, en annerledes 17. mai. Sørnett har snakket med 17. mai-komiteen i Kristiansand kommune, som har planene klare for nasjonens festdag.

To bilkortesjer og tre båt-tog
I år blir det to bilkortesjer. Den ene starter fra torvet og går mot Hellemyr, Tinnheia og Grim, før de kjører innom Søm, Tveit, Justvik og Gimlekollen. Turen avsluttes ved KKG. Den andre bilkortesjen går fra Brennåsen via Søgne, Voiebyen, Slettheia og avsluttes ved Amfi Vågsbygd.

Det blir også tre båt-tog. De tre starter fra henholdsvis Kongshavn, Jærnesbukta og Batteriodden. Planen er at alle tre båt-togene skal møtes samtidig ved Tangen, der det blir satt opp scene. Scenen vil være vendt utover mot båtene, og det vil bli tale fra ordføreren i tillegg til underholdning.

-Vi jobber med å få streamet hele seansen på nett, slik at alle som er hjemme kan få det med seg, forteller sekretær i 17. mai-komiteen Lisan Gjendem.

[img221071_2RM]

-Hvis vi får det som vi vil, kommer vi til å streame fra morgenen ved torvet, og utover hele dagen, legger hun til.

Det blir festgudstjeneste på torvet og i Wergelandsparken, der det vil være plass til 100 mennesker. Onsdag formiddag hadde formannskapet i Kristiansand møte. Der ble det bestemt at man følger de nasjonale anbefalingene frem til etter 17.mai. Det betyr at man kan ha maks fem gjester i private hjem, eller i tilknytning til private hjem. I tillegg ble det videreført en sterk anbefaling om bruk av munnbind innendørs på offentlig sted, men det er ikke noe påbud.

I tillegg til ordførerens tale, skal også russepresidenten tale, 17. mai-komiteens leder skal tale og det skal også to syvendeklassinger fra Vardåsen skole, i form av dagens tale. Rabakoret skal og spille, i tillegg til at det blir kransnedleggelser.

-Det vil og bli noen pop-up-konserter, men disse kommer vi ikke til å annonsere på grunn av folkemengder, forteller Lisan Gjendem.

Hele Norge synger
Etter salutten, som er klokken 12:00, skal hele Norge synge vers 1, 2 og 8 på "Ja, vi elsker".

-Da oppfordrer vi folk til å komme seg ut på verandaen, eller sitte i bilen og rope ut når hele landet synger, sier Gjendem.

Det er mange som er bekymret for smittesituasjonen i Kristiansand, og kanskje spesielt på en slik dag. Kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik ser grunn til bekymring.

[img221071_3LM]

- Vi har for tiden en god del smitte både i Kristiansand og våre nabokommuner, og vi er bekymret for den videre utviklingen, sier kommuneoverlegen.

Russen har allerede skapt overskrifter rundt om i landet. Styrk Vik ser ikke på russen som et problem, men kommer samtidig med en oppfordring til de.

- Vi tror at russen er ansvarlig slik at russefeiringen lar seg gjennomføre uten at smittetallene stiger dramatisk. Det er viktig at russen holder seg med de de vanligvis treffer på skolen. Dessuten er det viktig at de tester seg. Denne uka er test-mobilen vår stasjonert på alle de videregående skolene våre.

Avslutter dagen med fyrverkeri
Dagen skal også avsluttes med et smell. Det er varslet fyrverkeri som skal skytes opp fra en lekter i nærheten av Odderøya. Dette skjer omtrent klokken 23:00. Lisan Gjendem vil ikke at folk skal trekke ned mot Tresse i Kvadraturen, men heller se fyrverkeriet fra andre steder i byen.

- Jeg er ikke kjent med at vi har egne tiltak fra kommunens side for å stoppe ansamlinger av folkemengder. Politiet har ansvar for å ivareta ro og orden. Vi har nå ukentlige samarbeidsmøter mellom kommunen og politiet, forteller Styrk Vik.

Og blir det finvær på 17. mai, er oppfordringen fra Gjendem klar.

- Vi oppfordrer folk til å gå ut og se på båt-toget og bilkortesjen. Gjør noe gøy når bilene kjører forbi, og bidra til god stemning, sier hun.