Sørnett

Dirigerer forsvaret med nedsatt hørsel

Nils Fredrik Udjus (22) er ikke som andre keepere. Han har kraftig redusert hørsel, noe som kan gi han utfordringer på fotballbanen.

Publisert:

 

- Hvis noen står langt unna og skriker til meg og jeg må høre det fort, så kan jo det være litt skummelt. Da kan jeg fort gjøre feil, sier Udjus, etter sesongens siste kamp for Donn 2.

Denne gangen ble ikke Våg noen trussel, og sisteskansen holdt rent bur da Donn 2 vant komfortabelt 4-0.

Avhengig av apparatene

Bortsett fra om natten, går han alltid med høreapparatene på. De hjelper han til å få nesten normal hørsel.

- Jeg hører ikke like godt som en vanlig person med apparatene på, men nesten. Uten apparatet er det derimot verre, sier han.

På fotballbanen er det viktig for keepere å ha god kommunikasjon med forsvarsspillerne foran deg for å unngå misforståelser. Man skulle dermed kanskje tro at kombinasjonen hørselshemninger og keeper ikke hørte så godt sammen.

- Man kan kanskje tro det, men for meg går det overraskende bra. Jeg gir beskjed til spillere og trenere at de må gi ekstra høy beskjed til meg, så går det som regel veldig bra. Det er sjeldent at jeg har trøbbel med hørselen på banen, sier han, og påpeker:

- Jeg er veldig avhengig av apparatene, spesielt under kamp. Da er det viktig at jeg får med meg beskjeder og hva medspillere og trenere sier til meg.

Da apparatene kortsluttet

Skrekken er at høreapparatene skal streike midt i en kamp eller før en avgjørende situasjon.

- Hvis jeg plutselig skulle gå tom for batteri eller noe slikt så er det ille, men det fikser seg alltid, sier han med et smil om munnen, og forteller om en kinkig hendelse som oppstod for en stund tilbake:

- Plutselig dunket det i høreapparatet underveis i en kamp. Det betyr at det er tomt for batteri, så da ropte jeg på en innbytter. Dette skjedde på en dag der det regnet, og det tåler ikke apparatet for mye av. Da stod jeg igjen med halvert hørsel etterpå, forklarer Nils Fredrik Udjus.

Se video med Nils Fredrik Udjus her![youtube]https://youtu.be/9QUedEnSSJM[/youtube]