Sørnett

Diskuterer faren med headinger

Leder i Randesund ILs fotballgruppe Sten Pedersen er skeptisk til å ta bort heading fra sporten. Foto: Inger M. Witteven

Leder i Randesund ILs fotballgruppe Sten Pedersen er skeptisk til å ta bort heading fra sporten. Foto: Inger M. Witteven

Debatten om hvor skadelig det er for barn å heade fotballer har blusset opp i Norge. Egil Mølland starter sent med headetrening i IK Gimletroll.

Publisert:

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har på bakgrunn av amerikansk forskning og bekymringmeldinger fra blant annet den tidligere toppspilleren Alan Shearer startet en forskning for å avdekke hvor skadelig det er for barn og unge å heade. I BBC-dokumentaren "Dementia, Football and Me", med Shearer i spissen, pekes det på engelske landslagsspillere fra 60-tallet som har utviklet demens og Parkinsons syndrom i yngre enn vanlig alder. I 2002 døde den tidligere landlagsspilleren Jeff Astle med demens, 59 år gammel. Under obduksjonen ble det avdekket hjerneskader som kunne vært påført under fotballkarrieren.

Ikke bekymret

I Norge forholder man seg rolig frem til en eventuell rapport kommer fra UEFA. Bo Folke Gustavson, fagansvarlig for aktivitetsutvikling i barne- og ungdomsseksjonen i Norges Fotballforbund (NFF), sa i Dagsnytt 18 mandag, at han ikke er spesielt bekymret for heading i barne- og ungdomsfotballen og at han vil se mer heading.

- Heading er ikke spesielt utbredt i barnefotballen, faktisk mindre enn det vi ønsker. Vi ønsker at barna skal lære seg alle deler av fotballspillet, og at de skal øve mer på headinger, sier Gustavson til NRK.

- Uten headinger, kan faren for litt rare spark øke

Lederen for Randesund ILs fotballgruppe, Sten Pedersen, tenker at å ta bort headingene fra sporten vil føre med seg en ny type fare.

- Tar man bort headingene, kan faren for litt rare spark øke.

Skulle det komme en anbefaling er Pedersen klar:

- Vi forholder oss helt rolig frem til det kommer anbefalinger fra fotballforbundet på hva vi skal gjøre. Det er en veldig kjekk del av å være med i en større organisasjon.

- Hvis det er tvil skal man være forsiktig

[img188562_2LM]
Leder i fotballutvalget i IK Gimletroll, Egil Mølland, er selv fotballtrener på ungdomsnivå. Han er klar på at det ikke er noe poeng i å bedrive hodespill for de yngste barna.

- Jeg har praktisert trening på hodespill fra spillerne er rundt 12-13 år gamle. Før den tid er det ikke noe poeng. Det er svært få barn som klarer å slå pasninger det er fordelaktig å bruke hodet til å motta, kanskje med unntak fra innkast. Fotball er et spill som skal spilles på bakken.

Klubben har ingen formell holdning til temaet, men Mølland forteller at klubben kommer til å rette seg etter NFF hvis det skulle bli aktuelt med endringer.

Ikke noe klart standpunkt

[img188562_3RM]

Tom Melhus i Agder Fotballkrets mener det ikke er grunn til å endre spillereglene enda.

- Jeg mener det ville være rart å forby headinger da det ikke er klare svar på om eller hvor skadelig det kan være. Det må komme tydeligere frem om det i det hele tatt kan føre til skader.

- Vil faren for litt rare spark øke hvis headinger fjernes?

- Det skal man ikke se bort ifra, samtidig kan man da unngå faren det kan medføre å bøye seg ned for å heade.

Agder Fotballkrets har ikke et klart standpunkt, men Melhus forteller at temaet diskuteres blant de ansatte.