Sørnett

Drar kortet - merker ikke svinn

Betaler med kort: Andrea Breland foretrekker å betale med bankkortet fremfor kontanter. Foto: Kjetil Nygaard

Betaler med kort: Andrea Breland foretrekker å betale med bankkortet fremfor kontanter. Foto: Kjetil Nygaard

Unge benytter seg mer og mer av kortbetaling. Andrea Breland (16) sjekker kontoen jevnlig, men gjeldsrådgiveren er bekymret.

Publisert:

- Jeg er veldig glad i kortet. Da slipper jeg å miste og rote bort penger, sier Andrea Breland (16).

Hun går på Vågsbygd videregående skole, og sverger til kortbetaling fremfor kontantbruk.

- Hver gang jeg får lønning, sjekker jeg kontoen og setter noe inn på sparekontoen. Resten kan jeg bruke i løpet av måneden. Skulle det bli tomt, kan det hende jeg overfører fra sparekontoen, men det prøver jeg å unngå, sier skoleeleven.

- Tenker du over hvor mye penger du bruker hver gang du drar kortet?

- Egentlig ikke. Det svir mer når man betaler kontant, og ser at lommeboka faktisk blir tynnere. Hvis jeg vet at jeg skal noe, tar jeg ut penger til det. Ellers drar jeg kortet på de fleste beløp, sier Breland.


Unge ser ikke faren

Gjeldsrådgiver i Kristiansand kommune, Tone Bergene, mener unge bruker kort i mye større grad enn tidligere, og at det er farer ved å bare dra kortet.

- Det virker som mange unge ikke helt ser faren ved å dra kortet i tide og utide. De ser ikke hvor mye penger de faktisk bruker, sier hun.

Bergene mener det er viktig at de unge har kontroll over sin egen økonomi, og følger med på hvor mye som går ut og inn på kontoen til enhver tid.

[img66779_2LM]

- De må bestemme seg for hvor mye de vil bruke, være disiplinerte og sette av penger til regninger. Et tips er å ta ut det pengebeløpet du kan bruke i løpet av en viss tid, og forholde deg til det, sier Bergene.


- Sett opp budsjett

Hun sier også at unge har et lettvint forhold til penger, og tror at alt løser seg. Med dårlige pengevaner kan det bli vanskelig å få boliglån og etablere seg.

- Det ser nesten ut til at noen tror det bare er et plastkort som de drar og trykker koden. De glemmer helt å tenke langsiktig.

Oppfordringen fra gjeldsrådriveren er klar:

- Sett opp budsjett og sett av penger til sparing.