Sørnett

Eko Market er i solidaritet med Ukraina

Aleksandra Olszewska, jobber som er ekspeditør på Eko Market. Foto: Michal Kawalec

Aleksandra Olszewska, jobber som er ekspeditør på Eko Market. Foto: Michal Kawalec

Før Russlands invasjon i Ukraina i februar i år var Eko Market i Holbergsgate i Kristiansand et sted hvor du kunne kjøpe matvarer fra alle østeuropeiske og post-sovjetiske land.

Publisert:

- Tidligere solgte vi matvarer fra Russland og Hviterussland også. Etter at krigen starta, så har vi sluttet å selge disse matvarene på grunn av sanksjoner. Vår tidligere samarbeidspartner, som importerer forskjellige typer matvarer fra øst til resten av Europa har sluttet å importere russisk mat, forklarer Aleksandra Olszewska, som jobber i butikken. Hovedkvarteret til firmaet befinner seg i Tyskland.

På nettsiden til Eko Market kan vi finne flagg ved siden av produktene, slik at kunden vet hvor varen kommer fra. Vi skal  ikke lenger se det russiske og det hviterussiske flagget.

Selve butikken forsøker også å engasjere seg i direkte hjelp til ukrainske flyktninger, som har forlatt hjemmene sine. Ting blir sendt til de som trenger det, samlet og pakket av arbeidere og butikken selv. En av eierne av Eko Market kommer fra Ukraina.

Vi sorterte disse tingene, og ved samarbeid med andre organisasjoner sendte vi tre store lastebiler med hjelp til Ukraina. I tillegg så fikk vi noen meldinger av sjåfører og private personer at de kan også kjøre noen ting til grensen fra oss, forteller videre Aleksandra.

- I butikkhyllene kan vi se mer ukrainske produkter enn før, og de russiske er bare fra den siste bestillingen før krigen, forteller selger Aleksandra Olszewska.

Aleksandra forteller også at de fleste flyktningene som kommer til butikken snakker bare russisk eller ukrainsk, derfor kan det oppstå mange utfordringer eller misforståelser.

[img239692_2RM]

[img239692_3RM]

-Mange av disse kundene var veldig overrasket, når de fikk å vite at arbeidere av butikken kommer fra Polen og ikke forstår russisk.

Det var en liten gruppe, som prøvde å gjøre kommunikasjon lettere ved å vise oss det de skal kjøpe på google eller ved hjelp av oversetter, forteller Barbara Adamzyk som også arbeider på EkoMarket i Kristiansand.

- Nå, når vi har blitt bedre kjent med hverandre så er det litt lettere. Vi kan gjette hva noen av våre faste kunder skal mest sannsynlig kjøpe, eller kommunisere med noen av de på norsk hvis de går på norskkurs, eller engelsk. Vi har lært også noen ord på russisk/ukrainsk som gjør kommunikasjon litt lettere, forteller både Barbara og Aleksandra.

– Krigen har forandret veldig mye på butikken. Produkter som kommer er nå forskjellige i forhold til det vi hadde før hele situasjonen. Kundene har også blitt forandret, det har ikke vært så mye russiskspråklige kunder før. Før, så var det blanding av polakker, norske eller noen folk fra Afrika og Asia. De har ikke sluttet å komme, men vi ser dem ikke så ofte som før. På grunn av situasjon har butikken mye mer kunder enn før, forteller Barbara.

Butikkens arbeidere har hjulpet både de ukrainske flyktningene og butikken de jobber i. Ukrainske flyktningene har fått ting som trengs for å overleve, mat, klær og så videre, og butikken har fått bedre rykte og mer kunder fra russiskspråklige og ukrainskspråklige miljøer.