Sørnett

Eldre hjelper andre eldre med å strø

Fra venstre: Oddleiv Loland og Jan Haavik. Foto: Åsa Torp.

Fra venstre: Oddleiv Loland og Jan Haavik. Foto: Åsa Torp.

Hvert eneste år er det mange eldre som gruer seg til det blir kaldt og glatt. For pensjonistene i Civitan Club Kristiansand var valget derfor lett da de fikk muligheten til å hjelpe andre med å strø.

Publisert:

Oddleiv Loland og Jan Haavik er godt i gang med å laste bilen med strøsand da vi møter dem på Odderøya. Her har de et eget lager hvor de kan oppbevare sanden som blir levert til de som trenger det.

- Da vi først fikk nyss om opplegget ønsket vi å være en del av det med en gang. Ikke bare får vi hjelpe andre, men samtidig får vi også muligheten til å samle inn penger til turer som pensjonistene i klubben får kan være med på, forteller Loland.

Samarbeid i 5-6 år

[img157992_2RM]

Civitan Club Kristiansand har gjennom de siste 5-6 årene hatt et samarbeid med Kristiansand kommune som går ut på at de leverer ut strøsand til både pensjonister og andre beboere som har behov for det. I løpet av hele høsten har de sammen med flere fylt opp rundt 2000 sekker med sand, slik at det skal stå klart til vinteren kommer.

- Vi henter listen på fredagen, også leverer vi i løpet av mandagen. Det koster bare 45,- per sekk, så prisen er ikke så aller verst, sier Loland.

Står klare i døra

[img157992_3RM]

Både Loland og Haavik trives med arbeidet de gjør, og mener det bidrar til mer trygghet for de eldre i samfunnet.

- Vi har jo drevet med dette lenge nå, men det er fortsatt like rørende hver gang vi ser at de står klare i døra for å ta oss i mot. Det er det som gjør det hele litt ekstra betydningsfullt, sier Haavik.

At de bidrar i samfunnet er det ingen tvil om, men det hender fortsatt at ikke alle er like fornøyde med tilbudet deres.

- Selv om de fleste er veldig fornøyde, har vi faktisk hatt en opplevelse der det var en som mente at 45,- for en sekk var altfor dyrt. Vi ble derfor bedt om å ta med sekken tilbake, for det var han rett og slett ikke interessert i, forteller Loland.

Vil nå flere

Vi ser jo for oss at dette er et prosjekt som vi vil ønske å fortsette med i flere år til, og synes det er bra at kommunen ønsker å bidra til en slik ordning, forklarer Haavik.

Så langt har det ikke vært så stor etterspørsel, mye på grunn av en mild vinter, men da snøen endelig kom fikk Loland og Haavik flere bestillinger.

Vi ønsker at flest mulig skal være klar over dette tilbudet, slik at vi kan hjelpe alle som trenger det. Det er trist at eldre gruer seg til vinteren og det er viktig for oss å kunne tilby dem denne tjenesten, sier Loland.

[img157992_4LM]