Sørnett

Enorm prisøkning på strøm denne vinteren

Strømboks. Foto: Sigrid Foss

Strømboks. Foto: Sigrid Foss

Prisen på strøm varier hele tiden, og denne vinteren har prisene økt drastisk. LOS tilbyr hjelp til de som sliter med nedbetalingen.

Publisert:

De fleste vet at prisene for strøm varierer, men det er kanskje ikke alle som forstår hvorfor. Rolf Bjarne Eriksen, leder for salg og kundeservice i LOS AS, forteller hvorfor prisene stiger på vinteren, og hvorfor det har vært en spesiell stigning i år.

- Det er alltid høyere priser på vinteren, denne vinteren er det ekstra høyt. Grunnene til dette er at det er lite snø i fjellet, og mindre vann i magasinene. Den snøen som skal smelte og fylle opp magasinene igjen er ikke der. I tillegg er det høy pris på kull, og CO2 kvoteprisen har 3-doblet seg i løpet av 2018, sier han.

Svir i den ellers tynne lommeboka

Økonomistudenten Nora Elise Stendebakken (22) er fullt klar over økningen på strømpriser, og har også en ide om hvorfor det er slik.

- Jeg merket prisøkningen spesielt godt i fjor, da hadde vi en ekstrem vinter her på Sørlandet, og jeg bodde i et dårlig isolert hus. Nå følger jeg tett med på strømprisene for denne vinteren, og jeg har dessverre fått med meg at det vil bli en dyr sesong, forteller hun.

Stendebakken forstår at været spiller en viktig rolle når det kommer til strømprisene, og at man kan lese en sammenheng ved å se på været de tidligere sesongene.

- Jeg syns det er veldig dyrt, og det er selvfølgelig veldig synd. Nå bor jeg i et kollektiv med to andre studenter og det sier seg vel selv at økonomien vår er trang. Vi er flinke på å spare strøm der vi kan, men vi sliter med å få en grei temperatur innendørs uten å tømme lommeboken helt.

Tilbyr hjelp til de som ikke klarer å betale

I forbindelse med prisøkningene tilbyr LOS betalingsutsettelse og betalingsavtaler til de som trenger hjelp når kostnadene på strøm blir for høye. Eriksen forteller at det er pågang på ønsket hjelp når vinteren kommer og det blir dyrere, men over årene har ikke antallet som ønsker en avtale og utsettelse økt noe betydelig.

[img187793_2LM]

- Vi prøver selvfølgelig å hjelpe alle, og vi har en forståelse for at alle er på forskjellige steder i livet. Vi oppfordrer til at de som trenger hjelp tar kontakt med en gang slik at vi sammen kan lage en avtale.

 

 

Prisøkning på strøm basert på vær er bare halve sannheten

Været er en stor faktor som påvirker strømprisene, men det mange glemmer å tenke over  at prisene også vil variere utifra hvor mye strøm hver og en husholdning bruker.

- Folk bruker mer strøm når det er kaldt, og derfor blir det dyrere. Vi er villige til å hjelpe alle som sliter med betaling når regningene blir høyere, men det er viktig å gjøre folk bevisst på at de selv kan påvirke strømbruken og da regningen. Oppvarming og varmtvann er det som tar mest strøm, og folk kan gjøre seg kjent med når det er billigst og når det er dyrest å bruke strøm. Når mange bruker strøm samtidig blir det dyrere fordi strømmen er mindre tilgjengelig. Prisene for strøm varier fra døgn til døgn og klokkeslett på dagen. Mellom 7-9 er det dyrt for da står mange opp samtidig, og 4-6 er det dyrt for da kommer mange hjem samtidig, sier Eriksen.

[img187793_3RM]

Stendebakken og resten av kollektivet er ikke medlem av LOS, og betalingsutsettelsene og avtalene LOS tilbyr visste hun ikke noe om.

- Det er jo veldig lurt med slike tilbud! Jeg vil tro mange vil ha fordel av å benytte seg av dette. Det er jo flere av vennene mine som uttrykker at de også sliter med å betale strøm, så dette tror jeg vi alle må se litt på!

Tips om hvordan du kan spare strøm finner du på LOS sin hjemmeside.