Sørnett

- Enormt viktig for hele verden

Årets TV-aksjon skal hjelpe arbeidet med å bevare regnskogen. Dette bilde er tatt i Kongo. Foto: Brita Ingebrigtsen, Regnskogfondet

Årets TV-aksjon skal hjelpe arbeidet med å bevare regnskogen. Dette bilde er tatt i Kongo. Foto: Brita Ingebrigtsen, Regnskogfondet

Søndag finner årets TV-aksjon sted, og hjelpen går til Regnskogfondet. Bykoordinator Ragna Maria Henden i Kristiansand forteller at regnskogen har stor betydning for alle mennesker.

Publisert:

- Jeg er kjempeglad for at formålet er regnskogen. Det er viktig for hele verden, for hele klimaet vårt. I tillegg bor det 260 millioner mennesker der, sier bykoordinator Ragna Marie Henden.

Regnskogen dekker store områder i Peru, Brasil, DR Kongo og på øya Ny-Guinea. Disse områdene med regnskog er faktisk mye større enn hele Norge og Danmark til sammen.

- Hele verden er avhengig av regnskogen. Den absorberer mye av forurensingen ellers på jorda. Opp mot 80 prosent av alle dyr og planter holder til i regnskogen. I disse plantene ligger veldig mye av stoffene vi bruker i medisiner. Det er enormt viktig for oss alle, forteller Henden.

- Det handler om våre barn

Miljøagentene er forventningsfulle før TV-aksjonen søndag.

- Jeg er veldig glad for at regnskogen er tema. Dette handler om våre barn og deres fremtid, sier sjefsagent Are Shaw Waage i Miljøagentene. Det er en stiftelse for barn og unge som bryr seg om miljøet.

Gjennom landet har de lokale lag i samtlige 19 fylker og består av flere tusen medlemmer.

-De fleste av våre medlemmer skal ut å gå med bøsser på søndag, riktignok med sine foreldre, forteller Shaw Waage.

-Hvorfor er regnskogen så viktig?

-Regnskogen er svært viktig for klimaet vårt. Det er mye forskning som ikke har blitt gjort der ennå. Det kan være mane medisiner vi har gått glipp av. De som bor der må også få hjelp til å kunne forvalte skogen sin, mener sjefsagenten.

[img133026_2LM]

- Husk kontanter

Dersom regnskogen blir borte rykter Henden enda en flyktningkrise.

- 260 millioner mennesker vil i så fall miste sitt levested og levegrunnlag, dermed vil de bli nødt til å flykte.

I øyeblikket pågår en stor flyktningkrise i Europa som en følge av den brutale borgerkrigen i Syria. Henden er begeistret for hjelpen nordmenn har vist å gi disse flyktningene, men håper ikke det tar fokus fra TV-aksjonen på NRK søndag.

-Vi håper folk støtter de som kommer med bøssene. Det er en veldig viktig sak og har absolutt mye å si. Alle må huske å ha kontanter klare. I tillegg vil jeg ønske alle bøssebærerne god tur og lykke til, sier Henden.

Mangler bærere

Totalt skal det gå rundt 800-900 bøssebærere i Kristiansands området. Mange brikker er på plass, men noen steder mangler det bærere.

- I øyeblikket har vi flere bøssebærere enn på samme tid i fjor. Men vi trenger flere ved Flekkerøy, Tveit, Grim, Vågstbygd og Hamresanden. Det pleier alltid å ordne seg, men jeg håper folk melder seg tidligst mulig. Det er lettest, forteller bykoordinator Ragna Marie Henden.

[img133026_3RM]

Halvparten har blitt borte

Som en følge av at regnskogen forsvinner i et fryktende tempo blir klimaet påvirket ved at det blir varmere og mer ustabilt ekstremvær over jorda. Siden andre verdenskrig har halvparten av regnskogen blitt borte.

Opprinnelig dekket regnskogen 13 % av hele jordas flate. Årsaken til de store ødeleggelsene er etterspørsel etter råvarer, tømmer, papir, mineraler og bygging av veier og vannkraft. Det jobbes nå kraftig med å stoppe nedskogingen.

[faktaboks]