Sørnett

Erna kritisk til Trump

Trump, Brexit og globalisering var tema da Solberg talte til elevene ved Kristiansand katedralskole Gimle.

Publisert:

- Det er bekymringsverdig når det første en amerikansk president gjør, er å gå ut av handelsavtaler.

Erna Solberg talte til elevene ved Kristiansand katedralskole Gimle, hvor hun la vekt på hvor viktig det er å unngå proteksjonisme. Det å kun tenke på seg selv gjør ofte at de som er størst får det bedre, mens de mindre må lide. Å være inkluderende og samarbeide med andre nasjoner var det viktigste budskapet statsministeren hadde til elevene.

Solberg dro frem "Brexit" som et eksempel på hvordan ting ikke burde være. At Storbritannia går ut av EU er et resultat av en nasjon som er altfor selvopptatt. Konsekvensene for de mindre nasjonene kan bli fatale. EU er til for å ha politisk kontroll i Europa, og for å sikre rettferdighet kunne Solberg fortelle.

Solberg rettet kritikk mot Trump, som valgte å trekke seg ut av en rekke handelsavtaler. Hun påpekte at det bekymringsverdig at Trump ikke ønsker globaliseringen velkommen. Det kan få konsekvenser for Norge, ettersom USA er svært viktig for global handel.

 

- Norge ønsker ikke proteksjonisme

For Norge er åpenhet og samarbeid viktig. Vi trenger et bra samarbeid med de store nasjonene fortalte statsministeren. Derfor er EØS-avtalen svært viktig for Norge, en avtale Solberg selv mente gjorde at Norge ikke ble med i EU i 1994. Avtalen gjør at Norge er sikret gode rammer for handel med andre nasjoner. Et samarbeid som er svært viktig for at Norge skal kunne gå fremover.

- Proteksjonisme er et dårlig svar, avsluttet Solberg.