Sørnett

Et vakkert, intelligent og komplekst mesterverk

Familien Kim lever på bunnen av samfunnet. (foto: Filmweb.)

Familien Kim lever på bunnen av samfunnet. (foto: Filmweb.)

Regissør Bong Joon Ho har laget en perle av en film, som går på tvers av sjangre.

Publisert:

Filmanmeldelse: Parasitt

"Parasitt"

Original tittel:"Gisaengchung"

Sør-Korea

2019

Drama, thriller, komedie

Skuespillere: Song Kang-ho, Lee Sun-Hyun, Jo Yeo-jeong, Choi Woo-sik

Regi: Bong Joon Ho

Parasite er et mesterverk av en film, som tar for seg forskjellen mellom fattige og rike i det kapitalistiske samfunnet vi lever i. Vi møter familien Kim, som består av faren Ki-taek, moren Chung-sook, datteren Ki-Jung og sønnen ki-Woo, som bor i en nedslitt liten kjeller. Familien Kim er lutfattig og overlever ved å ta småjobber med minst mulig innsats og svindler smått, der de kan. Da sønnen ki-Woo får muligheten å jobbe for den velstående familien Park, ser han på det som en mulighet for hele familien sin til å få seg arbeid. De lager en plan for å infiltrere livene til den rike familien Park. Da det virker som de har skutt gullfuglen, roter familien Kim seg inn i en uventet og uhyggelig situasjon.

Alle karakterene har mye sjel og særpreg

Jeg skal ikke røpe noe særlig av handlingen, siden det her er en film hvor du aldri vet hva som venter rundt neste hjørne. Kontrastene mellom familien Kim og familien Park er stor. Og selv om far Park og far Kim virker som de stifter et vennskap, ser Park-familien likevel på familien Kim som mindreverdige, noe som kommer fram i filmens dialog. Det er aldri et kjedelig øyeblikk i denne filmen. Selv når handlingen går sakte framover er den filmet og klippet på en måte som gjør at du sitter klistret til skjermen og lurer på hva som skjer videre.

Filmen er både humoristisk, dramatisk, spennende, skrekkslagen og en samfunnssatire.

Jeg har sjeldent sett en film hvor alle karakterene har så mye sjel og særpreg. Til og med bi-rollefigurene som såvidt har noe skjermtid framstår som unike på hver sine måter. Hver karakter er flerdimensjonale. Her er det flere lag som sakte kommer frem.

Boong Joon Ho er ikke bare en genial regissør, han er også en utrolig dyktig manusforfatter. Filmen er både humoristisk, dramatisk, spennende, skrekkslagen og en samfunnssatire. Det hele resulterer i en vakker, intelligent og kompleks film. Det hele begynner som en enkel film men bygger seg opp scene for scene og handlingen eskalerer til steder du aldri ville forventet. Filmen inneholder også mye symbolikk. For eksempel så bor de rike på toppen av byen, mens de fattige lever på bunnen.

[img203652_2LF]

Alle skuespillerne er som skreddersydd til rollene sine

Hver eneste av skuespillerne i denne filmen leverer. Hver eneste karakter virker genuin og har sitt eget særpreg, til og med karakterer en først tror er ubetydelige har flere sider ved seg enn det som først møter øyet.

Forholdet mellom de to fedrene fra de to familiene i filmen er helt et godt eksempel på hvor godt denne filmen er skrevet og ikke minst hvor bra rollene er framført.

Kjemien mellom far-Kim og far-Park må trekkes fram.

Et moderne mesterverk

Bong Joon Ho brilijerer i regissørstolen. Kameravinklingen minner til tider om både Alfred Hitchcock og Stanley Kubrick. En scene i filmen minner også litt om Tarantino på 90-tallet.  Han bruker kamera på en måte som får deg til å sitte på kanten av kinosetet og lure på hva i alle dager som kommer til å skje. Spenningskurven i filmen er stigende fra første sekund og tempoet i filmen er perfekt. Filmen viser kontrastene mellom rik og fattig i Sør-Korea, Bong Joon Ho gjør dette på en helt unik måte. Med virkemidler av humor, skrekk, spenning og satire. Filmens soundtrack er også et blinkskudd.

Forskjeller mellom fattig og rik

"Parasit" handler om forskjellen på fattige og rike og hvilket syn de har på hverandre. Dette er nok en film som vil bli snakket om i flere år framover og er mer enn bare relevant i dagens kapitalistiske samfunn, hvor folk mer og mer jakter på penger, status og ikke minst anerkjennelse fra folk de ikke en gang kjenner.

I dagens Hollywood blockbuster-epoke, er det godt å se at filmkunsten ikke er dødd ut. "Parasit" er et mesterverk av en film og er du filmelsker kommer du til å digge denne filmen. Uansett er dette en film som er verd å se i løpet av livet, siden den vil få deg til å tenke og kanskje vil du til og med ta en titt på deg selv og sette spørsmålstegn ved hva som er viktig her i livet.

Terningkast: 6