Sørnett

EU vil forby evighetskjemikalier

PFAS finnes overalt, selv i regnet over hele verden, sier svenske forskere. ILLUSTRASJONSFOTO. FOTO: Kathe Traa.

PFAS finnes overalt, selv i regnet over hele verden, sier svenske forskere. ILLUSTRASJONSFOTO. FOTO: Kathe Traa.

PFAS er en av våre verste miljøgifter som er tillatt å bruke, stoffet bruker lang tid på å brytes ned, dette kan føre til flere helseskader. Nå vil EU forby giftstoffet.

Publisert:

 

- Vi har fått igjennom noen begrensninger og forbud både i Europa og globalt, sier, Cecilie Blom, sjefingeniør i kjemikalieseksjonen i Miljødirektoratet. Hun forklarer i en e-post til Sørnett at Norge har jobbet lenge med å regulere disse stoffene.
- Mer kunnskap har gjort det nødvendig å lage et forslag til forbud for hele gruppen av PFAS-er, legger hun til.

PFAS er et vann-, flekk- og smuss-avvisende stoff, som har blitt mye brukt i regnklær, impregnering, brannskum, stekepanner og sminke. Stoffet kan ved gjentatte eksponeringer øke sjansen for kreft, gi redusert fertilitet, skade leveren, forstyrre hormoner, svekke immunforsvar og ha en rekke andre bivirkninger. Stoffene er ikke akutt farlig å innta, men stoffet bruker lang tid på å brytes ned i kroppen, det vil derfor kunne samle seg opp, som kan ha konsekvenser for helsen over tid.

[img243230_2RM]

I følge Miljødirektoratet er PFAS-er svært stabile og brytes i liten grad helt ned. De har også evnen til å hope seg opp i både mennesker og miljø, og kan spres over hele kloden. Flere av stoffene kan ha alvorlige effekter for dyr og mennesker.

Cecilie Blom i Miljødirektoratet forklarer at grunnen til at det har blitt brukt så lenge er for de spesielle tekniske egenskapene dette stoffet har, det er blant annet svært vann-og oljeavvisende, robust som tåler høy varme og sterke kjemikalier, og det har gode elektriske varmeisolerende egenskaper.

Sluttet etter 2018

[img243230_3RM]

En av bedriftene som har sluttet å bruke stoffet er kleskjeden Stormberg.
- i Stormberg er vi svært opptatt av å unngå klima- og miljøskadelige materialer og produksjonsmetoder. Ingen klær som er produsert etter 2018 har fluorkabonder i impregneringen, likevel er det slik at fluorkarboner smitter både gjennom vann, vind og luft, så det vil alltid være en viss sjanse for at produktet du går med kan inneholde dette, sier Martin Torkelsen, kunderådgiver hos Stormberg.

Urovekkende høyt antall kosmetikkprodukter inneholder PFAS

[img243230_4RM]

I en studie fra USA der 230 sminkeprodukter ble testet,
ble det funnet PFAS i over halvparten av produktene, mange av produktene fås kjøpt i Norge.
De som inneholdt mest var produkter som skal være vannfaste og ha en lang effekt, deriblant: brunkrem, flytende leppe-produkter, og vannfast maskara.

Audun Heggelund fra Miljødirektoratet sier til NRK at han mener det er myndighetene som gjør den viktigste jobben for å få fjerne PFAS fra produkter rundt oss.
Videre oppfordrer han til at vi som forbrukere kan etterspørre fluorfrie eller PFAS-frie produkter i butikken, og at det å velge svanemerket er trygt.

[faktaboks]