Sørnett

Familiefaren Geir Sune (37) fra Søgne spilte remis mot Magnus Carlsen

En ung Geir Sune Tallaksen i aksjon i Bergens- NM 2009. Foto: Egil Arne/Wikimedia Commons.

En ung Geir Sune Tallaksen i aksjon i Bergens- NM 2009. Foto: Egil Arne/Wikimedia Commons.

36 år gamle Geir Sune Tallaksen Østmoe fra Søgne ved Kristiansand blir av mange sett på som Sørlandets beste sjakkspiller, og på lørdag spilte han remis mot Magnus Carlsen. Nå skal du få muligheten til å bli bedre kjent med han.

Publisert:

Geir Sune fant som elleveåring en sjakkbok, og har ikke sett seg tilbake siden. Han er født og oppvokst her på Sørlandet. En talentfull gutt som ikke hadde de aller høyeste ambisjonene om å nå sjakkeliten. Han trodde selv at det bare skulle bli en hobby.

Det viste seg å bli mer enn bare en vanlig hobby, fra ung alder av.

Når han kommer med en oppsummering av karrieren så langt, skjønner de aller fleste at dette ikke bare er en “Average Joe”:

- Etter oppstart i klubben hadde jeg stor fremgang på kort tid. Jeg ble best i min årsklasse i Norge som ungdom, tre ganger på rad. Gjorde det deretter godt i de påfølgende årene, også internasjonalt, og da jeg kom i eliteklassen klarte jeg flere toppresultater. Det beste resultatet er en 2. plass i norgesmesterskapet.

Tar man det store antallet gode sjakkspillere i Norge de siste tiårene i betraktning, så er det ingen tvil om at dette er en suveren sjakkspiller som håndterer å spille i anerkjente internasjonale turneringer.

I sjakken er det gylne tallet 2400. Det er minimumet i rating-kategorien der man finner en Fide International Master. Der befinner Geir Sune seg, med 2466 i rating.

På lørdag spilte han remis mot den spilleren mange regner for å være tidenes aller beste, Magnus Carlsen. Og på spørsmålet om han føler dette er som en seier, svarer han følgende:

- Ja, det gjør det. Resultatmessig setter jeg dette aller høyest av alle resultatene i min karriere.

[img229334_2LM]

 

Selv om Tallaksen Østmoe har stor respekt for Magnus Carlsen, er det ikke han som er idolet til sørlendingen. Han må nemlig tenke seg om flere ganger når man spør han om hvem som er det store forbildet:

- Veldig vanskelig… Jeg har egentlige ikke noen konkrete forbilder, men Kasparov var jo kanskje den aller største da jeg var yngre, og han var en som mange så opp til. Men jeg hadde vel ikke en spesiell spiller som forbilde, nei.

Sørlendingen har spilt for både Kristiansand og Porsgrunn sjakklubb. Dette hadde han å si om sjakk i sørlandsbyen:

- Da jeg begynte, var det få unge i klubben. Jeg spilte mer mot voksne fra tidlig alder. Nå er det en stor gruppe unge i Kristiansand. Jeg opplever stor interesse i det lokale sjakkmiljøet og stor motivasjon i sjakklubben her.

Det er liten tvil om at Geir Sune har vært utrolig viktig for lokalmiljøet. Men han har også preget hele sjakk-Norge med sine resultater, og ikke minst med det seneste resultatet mot tretten ganger verdensmester Magnus Carlsen.

[img229334_3LS]

Den profilerte sjakkeksperten i NRK, Torstein Bae, hadde følgende å si om mannen fra sør:

- Selvfølgelig en imponerende prestasjon av Geir Sune. Det er morsomt å se at en meget dyktig hobbyspiller som han faktisk kan hamle opp med verdensmesteren. Jeg forventer ikke noen stor satsing fra han for å nå nye høyder, men det er jo en kolossal fjær i hatten. Derimot tror jeg Geir Sune vil nå nye høyder som en av verdens fremste til å lage sjakkoppgaver.

 

Det er ikke uvanlig at gode sjakkspillere lager oppgaver som andre spillere kan løse og lære av. Det er noe Tallaksen Østmoe har drevet med en god stund, og har stort talent i. Akkurat for øyeblikket er det noe han gjør i tillegg til det å være aktiv sjakkspiller. Man skal ikke se bort ifra at det er noe som kommer til å ta opp mer av tiden hans i framtiden.

Konkurransemessig har han noen planer for resten av året:

- Det er en turnering i Kragerø i slutten av denne måneden. Den norske lagseriens siste runde er i mars. Og så er det flere andre konkurranser som går dette året.

Men hva er det ultimate karrieremålet til Tallaksen Østmoe? Sjakkperlen fra sør svarer slik:

- Hovedmålet mitt med å spille sjakk er å ha det gøy, først og fremst. Stormestertittelen er innen rekkevidde, men jeg kommer nok ikke til å satse hardt for å klare det.

[img229334_4LS]

Han er etter alt å dømme et stort talent, en som kan det å jobbe hardt, og fortsatt er han bare en unggutt i sjakksporten. Man vet aldri hvordan karrieren til en sjakkspiller utarter seg, men de aller fleste har vært inne på tanken om sin egen framtid.

For Geir Sune Tallaksen Østmoe fra Kristiansand lyder fremtidsplanen slik:

- Jeg ser for meg å holde på så lenge helsa holder! Helt siden starten har jeg syns det har vært gøy, og jeg ser for meg å holde på veldig lenge. I sjakk kan man jo holde på til man blir gammel. Men jeg har to barn hjemme som jeg vil bruke tid på, først og fremst.