Sørnett

– Feil dekk på bilen er en rullende ulykke

Sørlendinger er på landstoppen over bruk av sommerdekk på vinterføre. Foto: Erlend I. Skarsholt

Sørlendinger er på landstoppen over bruk av sommerdekk på vinterføre. Foto: Erlend I. Skarsholt

Hver fjerde sørlending som opplevde en ulykke i fjor vinter brukte sommerdekk. Det viser statistikk fra If Skadeforsikring.

Publisert:

Forrige vinter hadde 15,2 prosent av biler involvert i ulykker i Norge sommerdekk på. På Sørlandet var prosenten på hele 22,4 prosent. Dette er oppsiktsvekkende mener assisterende informasjonsdirektør for forsikringsselskapet If, Emma Elisabeth Vennesland.

– Feil dekk på bilen er en rullende ulykke som venter på å skje, sier Vennesland.

Stigende tall

[img137568_2RM]

Tallet steg fra 16,7 prosent i 2013, 14 til 22,4 i fjor. Dette er en økning på hele 5,7 prosent.

– Når det først blir glatt, kan det bli fryktelig glatt å kjøre på sommerdekk. Dekkstatistikken viser at sørlendinger venter litt lenger med å skifte dekk enn bilister andre steder i landet. For mange er det  å skifte fra sommerdekk til vinterdekk en barriere, sier Vennesland, og legger til at det ofte kan være fire årstider på en og samme dag på Sørlandet.

– Sommerdekk hører til på sommeren

Kommunikasjonsrådgiver ved NAF, Jan Ivar Engebretsen, synes det er betenkelig at så mange bilister tar en sjanse med sommerdekk på glatten.

– Det er ikke noen tvil om at sommerdekk hører til på sommeren. Det er ikke påbudt for bileiere å skifte til vinterdekk, men da skal de være veldig varsomme dersom de skal ut å kjøre.

Engebretsen legger til det er mange sørlendinger som ikke har vinterdekk på grunn av få dager i året med vinterføre i landsdelen. Han legger da til at det er ekstra viktig å følge med på værmeldinger og planlegge annen transport når snøen har lagt seg og det er glatte veier.

– Hvis man blir stoppet kan man miste førerkortet, og hvis man i verste fall påfører andre skade kan man bli gjeldsslave resten av livet, advarer Engebretsen.