Sørnett

Fem ganger Oscar nominert

foto: Nordisk Film Distribusjon

foto: Nordisk Film Distribusjon

Publisert:

Green Book er basert på en ekte historie fra USA på 60-tallet. På denne tiden var USA rammet av mye rasehat og overlegenhet fra de hvite. De mørkhudede måtte ha egne toaletter, de hadde sine egne moteller og restauranter og for å reise gjennom sørstatene, måtte de ha sin egen lille guidet håndbok – derav navnet; Green Book.

I denne lille boken stod det hvor de svarte kunne ferdes. Hvor de kunne overnatte, hvor de kunne oppholde seg om dagen og ulike tips og regler de måtte forholde seg til. Som for eksempel at de ikke kunne gå ut, etter at solen har gått ned. «White people only after dark».

[img187893_2LM]

Solnedgangsby – kalte de byene som hadde denne regelen.

 

Filmen har fine og fargerike scener som beskriver hvordan tilværelsen var på tidlig 60-tallet. Men den skildrer også godt de mørke sidene som man lett kan bli oppgitt over som seer. Filmen for godt frem den dårlige holdningen som mange hvite har og den gir deg en følelse av hvordan det oppleves å være svart i ett «hvitt-amerika».

Man blir kjent med to gode venner, som ikke var så gode venner til å begynne med. Tony Lip og Don Shirley var ekte mennesker og filmen tar oss med på den lange reisen og turneen til Don Shirley i 1962. Det er to tydelige kontraster mellom de to; Tony Lip (Viggo Mortensen) er en barsk, rappkjeftet, frekk italiener som spytter, banner, røyker og spiser om hverandre. Han bor i New York med hele familien sin og har jobbet som dørvakt hele livet. Han har mafiaforbindelser og er ikke redd for å ta en kamp mot noen. Don Shirley (Mahershala Ali) er et musikkgeni. En grasiøs, høflig, intellektuell og snobbete pianist som alltid vil være korrekt. Han er en afro-amerikaner som spiller for de hvite for at de skal føle seg ekstra kultivert. En svart mann som spiller «hvit»-musikk for de rike toppene i samfunnet. Don Shirley skal ut på en turné i sørstatene og trenger en drosjesjåfør som ikke bare skal kjøre han, men også kan være en livvakt når de skal begi seg ut på en tur som kan være veldig farlig for en svart mann.

[img187893_3LM]

Tony Lip får jobben, tross sine rasistiske holdninger og overlegenhet. Men de to, er helt forskjellige motpoler og mellom dem, oppstår det ofte gnisninger. Etter hvert utvikler de et solid vennskap og de lærer hverandre å kjenne mer og mer. Tony får Don Shirley ned på jorden og får han til å ikke bry seg så mye om detaljer hele tiden, samtidig som han må redde Don Shirley ut av problemer gang på gang. I den korrekte og perfekte masken som Don Shirley tar på seg, ligger det en ensomhet bak fasaden. Men Don Shirley på sin side lærer han å være mer opptatt hvordan Tony tar seg ut, hvordan han skal behandle andre mennesker og ikke minst; han endrer holdningen hans til de svarte, mer og mer for hver dag som går.

Filmen tar deg med inn i et vakkert vennskap som får deg til å le i mange scener, men som også kan irritere et liberalt og åpent sinn. Tematikken med rasehat i sørstatene har nok de fleste sett i filmer før, men det er likevel en viktig film å se. Desutten er den sjarmerende og morsom.

https://www.youtube.com/watch?v=uC-_Gon2p9M

På kino fra 1.februar på utvalgte kinoer.