Sørnett

Finner løpegleden sammen

HUMØRFYLT GJENG: Damene i Lillesand LøpeCompanie holder alltid humøret oppe. F.v. Bente Hansen, Helge Falkum, Wenche Ullstad Lie og foran Kari Beate Østerhus. Foto: Rebecca Trondsen

HUMØRFYLT GJENG: Damene i Lillesand LøpeCompanie holder alltid humøret oppe. F.v. Bente Hansen, Helge Falkum, Wenche Ullstad Lie og foran Kari Beate Østerhus. Foto: Rebecca Trondsen

Damegjengen i Lillesand LøpeCompanie synes det gir stor glede å løpe sammen, og er spesielt glad for å ha maraton-veteran Helge Falkum som trener.

Publisert:

Jeg møter tre av medlemmene til Lillesand LøpeCompanie på Kjetil Moes plass i Lillesand sentrum. Løpeklubben består av 13 spreke sørlandsdamer. Kari Beate Østerhus, Mona Storevold Haldorsen, Wenche Ullstad Lie og Berit Hansen har løpt sammen hver mandag i snart ett og et halvt år.

Gradestokken hjemmefra viste -10. Vi setter fart og jeg får fort varmen i meg. Snart kjenner jeg også svetteperlene under pannebåndet.

Maratonmannen

Helge Falkum, tidligere lensmann, er en kjent løpeskikkelse i Lillesand, med hele ni maraton bak seg. De skjønte fort at de trengte en mann som Helge til å trene dem.

[img29817_2RM]

-Helge var ikke vond å be.  Allerede på den første samlingen satt vi oss et mål om å løpe halvmaraton, forteller Kari Beate som tok initiativ til å starte løpegruppen. Fra november og fram til september haddde de ca fire løpetreninger i uken sammen med Helge.

[sniplet faktaboks]Humørfylt gjeng

Vi holder et passe høyt tempo. Framfor meg hører jeg lyden av brodder mot isunderlaget. Jeg biter meg merke i hvor lystig denne gjengen er selv på løpetur i 10 minusgrader. De spøker og ler. Humøret er det ikke noe å si på, og jeg skjønner fort at disse damene finner stor glede i å løpe og en enda større glede i å løpe sammen.

Pulsen stiger og det blir vanskeligere og vanskeligere å holde en samtale.

- Det kommer bil! roper Berit som løper foran med hodelykt. Veien vi kommer inn på nå er ikke opplyst. Det er godt vi er flere, tenker jeg, for her hadde jeg ikke våget meg ut alene.

Best å løpe om våren

Noen av damene kommenterer hvor deilig det er å løpe ute denne kvelden. Ikke for kaldt. Men aller helst ønsker de at våren skal komme.

- Au, der forstuet jeg foten, hører jeg bak meg. Jeg sakker farten. Kari halter litt, men det tar ikke lang tid før hun setter opp tempoet igjen.

Av de tretten damene som deltok i Oslo Maraton i fjor høst var det tolv som løp halvmaraton, mens ei av damene løp 10 km. Sjefen selv, Helge, løp helmaraton.

Spreke damer

-Nå er det bare å lade opp til bakkene, roper Kari til meg.

Bakker, tenker jeg, det er jo det jeg liker best.

Det er en lang og seig bakke og  jeg må presse meg selv. Jeg blir imponert over damene som løper ved siden av meg. Dette er damer som har passert både 40 og 50 år. De gir gass og snart er vi oppe. Vi tar en pause på toppen av bakken, men ikke lenger enn at jeg akkurat rekker å få tilbake pusten.

Den syv km lange turen nærmer seg slutten. På målstreken står Helge og venter på oss.

Jeg kommenterer at det er en sprek damegjeng han trener.

-Jau, sier han, og spør om de klarte å få meg svett. Så absolutt, svarer jeg og tørker svetten.

Imponert over damenes innsats

- Det er kjempe moro å trene med disse spreke damene, sier Falkum.

Er du imponert over innsatsen i fjorårets Maraton?

-Ja, det var voldsomt bra. Jeg blir ikke så imponert over de som har løperekorden, jeg blir derimot mer imponert over de som gjennomfører et maraton for første gang. Det er litt av en bragd. Jeg pleier alltid å si at selv om du kommer sist, er du ikke blant de siste, men blant eliten som klarte å fullføre.

Godt løpemiljø

Du har hele ni maratonløp bak deg, hva er det som driver deg til å fortsette?

-Det har vi også lurt på, istemmer de andre damene og ler.

- Jeg syns det er artig å løpe, det betyr mye for meg å komme ut i frisk luft. Det er gøy å konkurrere med seg selv, selv om det blir vanskeligere og vanskeligere med årene å slå personlig rekord. Det er jo et eget miljø blant løperne i Lillesand. Det er fint å være en del av det, sier Falkum.

Blir det et tiende maraton i år?

- Jeg skal løpe i København 22. mai og så blir det Berlin Maraton til høsten.  Jeg pleier å løpe to maraton i året, sier han helt blottet for hovmod.

Minst mulig asfalt

Hvordan unngår man belastingsskader?

-Vi prøver konsekvent å løpe minst mulig på asfalt, men dessverre så er det ikke så mange grusveier i Lillesand. Hvis man kjenner at man får vondt når man løper, så er det best å ta en pause og trene alternativt i en liten periode. Om vinteren er det ypperlig å gå på ski. Det er også viktig med styrketrening. Løpere er ikke så flinke til det, sier han og smiler lurt til damene.

-Startet på null

Formen til damene da de startet å trene med Helge var varierende.

-Noen var i forholdsvis dårlig form og hadde liten løpetrening fra før, mens andre hadde løpt aktivt i flere år, forteller Helge.

En av de som startet på null, var Wenche. Hun syns det var overraskende lett å gjennomføre halvmaraton og var meget stolt av innsatsen.

- Jeg svevde i to uker etterpå. Jeg var så glad for at jeg hadde gjennomført det, sier en oppstemt  Wenche mens hun gestikulerer med armene.

Gir en tilfredsstillelse

Hva er det som er så bra med å løpe?

- Det er rett og slett gøy, sier Kristi Samuelsen, som aldri hadde trodd at hun skulle si at løping er gøy. Jeg har trent mye forskjellig i mitt liv, men det er absolutt løping som har gitt meg mest.

- Det gir en tilfredsstillelse, istemmer en av de andre damene.

- Løp sammen!

Hvilke råd vil dere gi til folk som ønsker å løpe maraton?

-Slutt og tenk og begynn å løp, sier Kari Beate.

-Skaff deg en Helge, sier en annen. De andre ler. De legger ikke skjul på hvor mye Helge har betydd for dem.

Helge sier at det er viktig å finne en å løpe sammen med.

-Det er også lettere å gjennomføre hvis man ikke begynner for hardt, legger han til.

24. - 25. september er det nok et halvmaraton som står for tur. Nesten alle damene skal delta i år også. Noen har til og med meldt seg på allerede.

Jeg takker for i kveld og setter kursen hjemover og tenker at en varm dusj har aldri før fristet mer.

Lillesand LøpeCompanie består av Wenche Ullstad Lie, Berit Hansen, Kari Beate Østerhus, Kristi Samuelsen, Mona Storevold Haldorsen, Inger Siltberg, Bente Rist, Helle Fløte, Ingunn Ettestøl, Alice Furuberg, Evelyn Modalen, Wigdis Haga og Wenche Waald.