Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
"The Flammarion engraving", et bilde gravert i tre av en ukjent kunstner. En person stikker hodet ut av stjernehimmelen som for lenge siden ble oppfattet som en fast kuppel. Kilde: https://en.wikipedia.org/wiki/Flammarion_engraving
Birgitte Furevik, leder for Norsk Geofysisk Forening, mener at dette er et livssyn som har oppstått på grunn av at folk er dårlig opplyst, og mener det er et samfunnsproblem.
Jonas Ulset
Publisert: 30.11.2017 kl 02:47
Furevik er som de fleste helt overbevist over at jorda er rund.
- Det forskes mye på jordens form, men tanker om en flat jord la forskere og fysikere fra seg for mange flere hundre år siden.
Hun forteller videre at hun ikke mener det bør bli brukt tid eller ressurser til å forske på om jorden er flat.
- Dersom det skal bli bli gjort forskning rundt dette i det hele tatt, så bør det heller bli gjort samfunnsforskning på hva som får folk til danne seg slike livssyn. Dette er et opplysningsproblem og bør absolutt tas på alvor.
Indoktrinering
[img170124_2LM]
Christian Paaske er aktiv i debatten om en flat jord, og er selv helt overbevist om at jorda er flat, og at myndighetene og forskere ikke er ærlige med befolkningen.
- Argumentene står i kø! Det er ingen tvil om at jorda er flat, og det er opplagt at vi lever i et diktatur som lider av informasjonsmangel.
Han forteller videre at grunnen til oppblomstringen av debatten er en del av en indoktrinering ledet av myndighetene. Det vil si at myndighetene prøver å forandre befolkningens holdninger og oppfatninger.
- Myndighetene er de som har plantet informasjon om flat jord for å se hvordan folk reagerer. Makthaverne sprer informasjon for å teste vårt bevissthetsnivå.
LES OGSÅ: Tror på en flat jord
Vanskelig å ta på alvor
[img170124_3RS]
Forsker og astrofysiker ved Universitetet i Oslo, Håkon Dahle mener tankene om en flat jord er en misoppfattelse fra gamledager, og han synes det er veldig merkelig at folk har begynt å gå tilbake til disse tankene. Han sier at det inngår i en større sammenheng.
- Mye desinformasjon blir spredd på nettet og i sosiale medier. Tar man det på alvor så er det en skremmende holdning til både fageksperter og myndigheter. Det er en konspirasjon om at myndighetene fører oss bak lyset. Fra et sosiologisk synspunkt er det veldig interessant. Hvem sprer det? Hvordan har dette blitt såpass stort?
Mange som mener at jorda er flat, tror også at verdensrommet ikke finnes. De mener at himmelen, stjernene, skyene, sola og månen for alt vi vet kan være på en stor monitor som dekker verden.
"Har dere en stjernekikkert hjemme? Hva er de rare lysene der oppe?"
Et livssyn basert på mistillit
Dahle forteller at tankene om en flat jord på sett og vis kan sees på som et livssyn, ikke nødvendigvis bare på grunn av verdensbildet, men mye på grunn av mistillit til autoriteter. Tankene kan på mange måter sammenlignes med de postmoderne tankene, selv om forskjellene er store.
Selv om flere og flere tror at jorda er flat, så har ikke tankene nådd veldig langt enda, og Dahle forteller at han er glad for det.
- Det sier noe om vår tid og hvordan de rareste ting blir spredd i sosiale medier, og hvordan slike merkelige tanker kan blåse seg opp så mye, avslutter han.
JEJUNE med rykende fersk debutskive: