Sørnett

Flere tyr til kosttilskudd for bedre resultat under trening

Produktene er mange, og lett tilgjengelig.

Produktene er mange, og lett tilgjengelig.

Ernæringsbiolog er bekymret over hvordan unge mennesker bytter ut måltider med kosttilskudd som proteinpulver eller andre produkter.

Publisert:

Trening og fysisk utseende har de siste årene tatt Norge med storm. Treningsstudioene er stappet til randen av mennesker i alle aldere, men i aller størst grad ungdom og unge voksene. I kampen om å ta seg best ut på stranden tyr mange til det lille ekstra for å oppnå best og raskest resultat.  Her ligger mulighetene på rekke og rad.

Kosttilskudd som proteinpulver, kreatin, BCAA og ZMA kan kjøpes på internett, sportsforretninger eller i spesifikke treningsbutikker. Tilgjengeligheten gjør det lett og fristende for unge å benytte produktene.

Svein Erik Valle, daglig leder for Hardcore Dealer Kristiansand, sier ungdom ned i 16-17-årsalderen kjøper kosttilskudd i butikken.

- Det vi selger mest av er proteinpulver, pre-workout, BCAA og kreatin, i den rekkefølgen, forteller Valle.

[img175069_2RM]

Når han anbefaler produkter til kunder bruker han kundens normale kosthold som grunnlag for anbefalingen.

- Får du i deg mye protein i løpet av dagens måltider blir proteintilskudd unødvendig, på samme måte som det blir nødvendig om du ikke får i deg nok protein. BCAA er noe alle har bruk for, der dette hjelper for raskere restitusjon. Kreatin anbefaler jeg til de som stagnerer litt og ønsker å få litt ekstra trøkk under treningen, forklarer han.

Lise Von Krogh, ernæringsbiolog, mener sportsproduktene er unødvendig.

[img175069_3LS]

- Hva ville du spist istedenfor? Ved å bytte ut måltider med proteinshaker eller andre «treningsprodukter» går du glipp av andre viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Med et variert kosthold og nok veske vil kroppens behov bli dekket.

Bekymringene kommer når vi velger å erstatte måltider med sportsprodukter.

Produkter som ZMA (sink, magnesium og vitamin-B6) inneholder vitaminer og mineraler som vi finner i vanlig mat. Krogh forteller at det derfor er unødvendig med tilskudd av dette.

 

Med det store kroppsfokuset kommer det mange uerfarne til treningssentrene. Flere velger da å benytte seg av personlig trener. Sondre Mikal Jensen og Oliver Solberg, personlige trenere ved SATS Elixia Kristainsand sentrum, benytter seg selv av tilskudd som ZMA og kreatin, men anbefaler det sjeldent til kunder.

[img175069_4RM]

- Jeg kan anbefale kreatin om jeg får en kunde som eksempel driver med kroppsbygning. Men det kommer helt an på hva kunden har som målsetting eller  har behov for, forteller Solberg.

De som benytter seg av personlig trener er ofte uerfarnere og trenger veiledning. Enten det gjelder treningsform eller kosthold.

- Det er ofte kunder spør meg om de trenger proteinpulver for å bygge muskler. Da svarer jeg alltid man skal tenke på det som et glass med vann. Er du dehydrert så trenger du det, men om du er hydrert så har du ikke behov for det, legger Jensen til.

[faktaboks]