Sørnett

Flyktninger og etikk

Kristiansand folkebibliotek: Her skal flyktningstømmen være i fokus fredag. Foto: Henrik Samuel Hansen

Kristiansand folkebibliotek: Her skal flyktningstømmen være i fokus fredag. Foto: Henrik Samuel Hansen

Professor ved UIA Paul Egil Leer-Salvesen skal snakke om nestekjærlighetsbudet og flyktninger i årets første fredagslunsj.

Publisert:

Professoren snakker varmt om nestekjærligheten på Lesbos. Ifølge offisielle tall fra UNHCR (FNs høykommissær for flyktninger) ankom godt over 400.000 flyktninger den lille øya Lesbos i 2015.

Siden dette er en øy litt mindre enn Kristiansand i folketall, mener han det er bemerkelsesverdig at de har klart å ta imot så mange.

– Vanlige folk, prester og tavernaeiere stiller opp for titusener av flyktninger på den lille greske øya Lesbos. Jeg håper sørlendinger kunne gjort det samme, at vi kunne bestått denne testen, uten å begynne å snakke om et godhetstyranni, sier professoren.

Nestekjærlighet

[img136982_2RS]

Leer-Salvesen skal ta utgangspunkt i- og snakke rundt etikken, med nestekjærligheten som hovedfokus i årets første fedagslunsj.

Leer-Salvesen mener nestekjærlighetsbudet ikke er utgått på dato, og at det er relevant i forbindelse med etiske og politiske utfordringer.

– I Tredje Mosebok 19. står nestekjærlighetsbudet: Du skal elske din nestelandsmann som deg selv, men det står også: Du skal elske den fremmede som deg selv, og det er uhyre avansert etikk, sier Leer-Salvesen. 3000 år gammelt mer enn og godt nok til dagens partiprogrammer.

Unngå polarisering

Randi Berge-Wardrup som arrangerer fredagslunsjene, er veldig fornøyd med å få Paul Leer-Salvesen til årets første lunsjforedrag. Hun kontaktet ham i desember og gleder seg til foredraget.

– Vi bør unngå polariseringen av disse meningene, og heller skape en forståelse, sier hun om foredraget.

Paul Egil Leer-Salvesen er professor ved Universitet i Agder og har forsket innen teologi, etikk og kriminologi. Han har også utgitt en rekke bøker i sakprosa og barne- og ungdomssjangere.

Fredagslunsjen holdes fredag 22.01. klokken 11:30 på Kristiansand folkebibliotek.