Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Foad Naser i butikken sin Hijab House. Foto: Ron Henning Sundvor
Ron Henning Sundvor
Publisert: 11.12.2019 kl 20:00
De fleste butikker i Norge er enten stengt eller stenger tidlig på julaften. Foad Naser er muslim og feirer derfor ikke jul selv, og vet at det er lønnsomt å ha åpent når alle andre er stengt.
- Vi har åpent til 18 eller 20, og det kommer alltid noen desperate nordmenn som må ha gaver i siste liten, ler butikksjef Naser.
Han driver butikken Hijab House sammen med sin kone ved Brugata i Oslo, og selv om butikken selger klær og tilbehør rettet mot muslimske kvinner, er det også 20% av kundene som ikke er muslimer.
- Spesielt nå i julen selger vi masse skjerf, fordi vi har skjerf i alle farger og stoffer. Det er blitt et veldig populært produkt, og det er nesten bare det de som ikke er muslimer kjøper fra oss. I tillegg er det mange som bruker romjulen til å handle, for da har de fri, så da er det veldig fint at vi kan ha åpent uten at det gjør noe for tradisjonene våre, forteller han.
- Men det er selvsagt vanskelig å vite hvor mange som er muslimer og ikke, for vi spør dem jo ikke, ler Naser.
Overraskede turister
Selv om de fleste kundene er muslimske kvinner, ønsker flere av disse kvinnene også klær som passer til julefeiringene de muslimske miljøene har.
- Det er mange muslimer som har feiringer i julen, for da har vi fri og tid til å samles hele familien, sier Naser.
Les denne saken til Sørnett for å finne ut hva muslimene, buddhistene og jødene gjør når resten av landet stenges ned i juleferien, og hvor vanlig det er å kopiere norske juletradisjoner i andre religioner.
Utenom de årlige desperate julegavehandlerne, er de fleste kundene på Hijab House faste kunder, som Naser kjenner godt. Likevel er det ikke uvanlig at det kommer overraskede turister innom.
- De synes det er rart det er en muslimsk butikk i sentrum av hovedstaden i Norge. De kjøper sjeldent noe, de synes bare det er rart, og kommer inn for å ta bilder, sier han.
Tar ikke store grep for å selge mer i jula
Selv om mange handler julegaver hos Naser, gjør han ikke noe annet enn å ha åpent lenge i julen for å trekke kunder inn i butikken.
- Før pleide min bror å stelle i vinduene sånn at det var mange røde farger der, det gjorde at flere nordmenn kom og kjøpte juleklær hos oss. Siden han flyttet for to år siden har vi ikke gjort det, men kanskje neste år, smiler han.
For mange tekstil- og klesbutikker er julemåneden den viktigste i hele året, da dette er måneden det omsettes mest i. Siden Hijab House ikke har mange kunder som feirer jul, er ikke dette noe han merker noe til.
- Vi selger ikke mye mer i desember enn vi gjør de andre månedene. Jeg vil ikke si at det er en fordel at vi slipper et desember-stress for å selge mye, men det gjør at vi ikke trenger å gjøre mer enn de andre månedene, sier han.
Flytter til mindre butikk
Å drive butikk for muslimer sentralt i Oslo er ikke bare fryd og gammen. Med en stor butikk i dyre lokaler som er rettet mot de bare 175.000 muslimene som bor spredt over hele Norge, har Hijab House valgt å flytte til mindre lokaler, og spesialisere seg på hvilke muslimske produkter de selger.
- Leien her er blitt for stor, for det er så sentral lokasjon, så da velger vi å flytte til mindre lokaler, og selge for det meste hodeplagg, men også litt dameklær.
- Det er hodeplagg som er våre mest populære plagg, og vi har så mange faste kunder, så vi tror det kommer til å gå veldig fint å flytte, avslutter Naser.
JEJUNE med rykende fersk debutskive: