Sørnett

Folk strømmet til legen for å sjekke føflekker

Medieansvarlig i kreftforeningen, Trude Vibeke Nygaard Omland. Foto: privat

Medieansvarlig i kreftforeningen, Trude Vibeke Nygaard Omland. Foto: privat

- Samme dag som vi la ut dette tilbudet, ble det fullbooket i Agder. Også i landet ble plassene revet bort ganske fort, sier medieansvarlig i kreftforeningen, Trude Vibeke Nygaard Omland.

Publisert:

Hvert år inviterer hudleger og kreftforeningen nordmenn inn til sjekk av føflekker for å forebygge hudkreft, under navnet Hudsjekkdagen. Initiativet er en dugnad mellom hudleger og kreftforeningen.

I dag, 11.mai, er den store Hudsjekkdagen. Det er en dag kreftforeningen har tatt initiativ til for å skape oppmerksomhet rundt føflekker, og farene de kan bringe med seg.

Høy dødelighet

I Agder var det kun Judit Gujdi som tilbød sjekk. For å sjekke seg må de påmeldte betalt en egenandel på ca. 300kr, som er en kraftig redusert pris. I tillegg kan man få time uten henvisning fra legen.

Omland forteller at det i Norge i fjor ble oppdaget 2003 tilfeller av føflekkreft, hvorav 104 av disse ble oppdaget i Agder.

- Føflekkreft kan komme av for mye sol og forbrenning av huden. Kreften kan spre seg videre til organer, og har høy dødelighet. Det er viktig å oppdage det tidlig for å få stoppet det, forklarer Omland

Faresignaler

Medieansvarlig for kreftforeningen forteller at noen av faresignalene på føflekkreft er at føflekken begynner å klø eller blø, eller at den forandrer form, farge, fasong og størrelse.
Man kan forebygge føflekkreft med å ha solvett. Husk å bruke solkrem med minimum solfaktor 15, ha pauser fra solen, spise i skyggen, ha på seg tynne plagg og bruke solbriller, råder Omland.

Om man har mistanke om kreft bør man se på kroppen om noen av føflekkene er forandret, og få noen til å se på ryggen din regelmessig.

- Dra til legen for å undersøke føflekken. Legen gir deg en henvisning videre til hudlege om du er i faresonen, avslutter Omland.