Sørnett

Forberedte seg til kriseøvelse

ØVDE PÅ Å SENDE LIVE: Andreårs journalistikkstudent Raymond André Martinsen holder kamera, mens Daniel Abarzua Kolbeinshavn intervjuer en hovedkilde, "politiets innsatsleder", spilt av Matias Strand Rud, om en fiktiv skyteepisode på parkeringsplassen på Gimlekollen.

ØVDE PÅ Å SENDE LIVE: Andreårs journalistikkstudent Raymond André Martinsen holder kamera, mens Daniel Abarzua Kolbeinshavn intervjuer en hovedkilde, "politiets innsatsleder", spilt av Matias Strand Rud, om en fiktiv skyteepisode på parkeringsplassen på Gimlekollen.

Mandag øvde studentene på å sende live under Agder-politiets årlige regionale kriseøvelse. Daniel Abarzua Kolbeinshavn (24) tror det blir bra læring.

Publisert:

– Jeg gleder meg, sier Daniel A. Kolbeinshavn, som måtte stunte et intervju med medstudent Matias Strand Rud (23) under forberedelsene til neste dags øvelse.
Et av scenariene de øvde på, var en fiktiv skyteepisode på skolens parkeringplass. Matias Strand Rud spilte politiets innsatsleder, Daniel Abarzua Kolbeinshavn var reporter, mens Raymond André Martinsen var fotograf.

En spilt ulykke eller krise
Hvert år arrangerer politiet en stor kriseøvelse, i samarbeid med de andre nødetatene. En eller flere aktuelle kommuneadministrasjoner, pårørendesenter og presse, ved Mediehøgskolen, er også involvert.

Øvelsen består i en spilt ulykke eller krisehendelse, som bare et fåtall av deltakerne kjenner innholdet i på forhånd.

Studentene ante dagen i forveien ikke hvor øvelsen ville komme til å utspille seg. I alle fall ikke i utgangspunktet.
– Det står i Agderposten at det skal være en stor øvelse på Brokelandsheia, og at de skal sperre av E 18 i en time,   sier Raymond André Martinsen (19).
– Vi hører noen rykter om hva som skal skje, legger han til.

Jeg skal prøve å leve meg inn i det.
Matias Strand Rud

Nytt livekamera
Mandagen fikk Martinsen og flere andre studenter prøve skolens nye livekamera for første gang.

– Jeg vil gjerne filme, jeg synes det er morsomst. Det og radio, røper han.
– Men kameraet var mye tyngre enn jeg hadde trodd, legger han til.

Studentene blir delt inn i tre redaksjoner.

Merkes med "øvelse"
Tirsdag skal de tre redaksjonene sende ut hvert sitt team i tre biler, til et sted de vil få oppgitt når kriseøvelsen starter. Her skal de få oversikt over situasjonen, skaffe til veie informasjon, sjekke kilder, sende live-tv, lyd, tekst og bilder til hovedredaksjonen på Gimlekollen.

– Jeg skal prøve å leve meg inn i det, lover Matias Strand Rud.

Politiet har også vært på skolen for å informere om øvelsen. Dette vil i hovedsak bestå av tekstsaker med bilder og live-TV. I tillegg vil hver redaksjon ha korte nyhetsoppdateringer i løpet av dagen.

Alle saker og sendinger vil merkes tydelig med øvelse.

 – Vi får sjansen til å hjelpe politiet og de andre etatene i å bli bedre i jobben sin. Det blir ganske morsomt å være en del av, sier Strand Rud.