Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Fra venstre: Professor Ole-Christoffer Granmo og førsteamanuensis Morten Goodwin ved UiA forsker på kunstig intelligens. Foto: Åsa Torp.
Et forskerteam ved Universitetet i Agder samarbeider med forskere fra hele verden om prosjekter som ved hjelp av kunstig intelligens kan oppdage sykdom og hindre dødsulykker.
Åsa Torp
Publisert: 10.02.2017 kl 15:04
Se video nederst i saken.
- For eksempel så kan programmet lære å kjenne igjen kreftceller i et røntgenbilde.
Førsteamanuensis ved Universitetet i Agder Morten Goodwin har, sammen med professor Ole-Christoffer Granmo, i flere år vært med på å utvikle et senter for videreutvikling av kunstig intelligens slik at man i fremtiden vil kunne bruke det i flere situasjoner.
[img157137_2RM]
- Hvis man har vist programmet noen kreftceller og noen vanlige celler, vil den på en mye raskere og nøyaktig måte kunne fortelle om pasienten er syk eller ikke, sier Goodwin.
Mange forbinder kunstig intelligens, kanskje mest kjent som «artificial intelligence», med filmen "The Terminator" og det fryktelige scenarioet om at maskinene en dag vil bli smartere enn mennesker og ta over verden. Til og med den verdenskjente fysikeren Stephen Hawking har advart mot at skapelsen av avansert kunstig intelligens vil enten bli det beste, eller det verste, som noensinne vil ramme menneskeheten, i følge den britiske avisen theguardian.
Men hva er egentlig kunstig intelligens?
- Kunstig intelligens er et fagfelt innenfor informasjonsteknologi hvor hensikten er at programmene vi lager skal lære seg selv hvordan de skal oppføre seg og reagere. Man lærer altså opp programmet ved å vise den forskjellige ting, slik at den til slutt vil skille mellom de ulike tingene og bruke det videre.
Helsesektoren er ikke den eneste som kan få nytte av denne teknologien.
Barn som i dag går i barnehagen vil mest sannsynlig aldri trenge å ta lappen, det vil være gammeldags og unødvendig. Morten Goodwin, førsteamanuensis.
[img157137_3RM]
En annen ting Goodwin referer til som revolusjonerende er førerløse biler. Google jobber med å utvikle denne teknologien, slik at man i fremtiden ikke lenger vil måtte ta førerkort. Lanseringen av denne bilen ventes allerede i 2020, ifølge selskapet selv.
- Barn som i dag går i barnehagen vil mest sannsynlig aldri trenge å ta lappen, det vil være gammeldags og unødvendig, sier Goodwin.
Professor Ole-Christoffer Granmo er prosjektleder forskningsprosjektet CAIR (Center for Artificial Intelligence Research), på norsk, senter for forskning på kunstig intelligens.
- Dette er et utrolig prosjekt der vi jobber med å utvikle et system som i fremtiden vil kunne brukes i ulike nødssituasjoner. Ved hjelp av kunstig intelligens vil de kunne hjelpe mennesker i ulike situasjoner, fortelle dem hva de skal gjøre for å redde seg selv og andre. På denne måten vil man kunne unngå at folk tar feil valg i situasjoner der det står om liv og død, forklarer Granmo.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3xlUyHa5SSA[/youtube]
JEJUNE med rykende fersk debutskive: