Sørnett

Fra 102 til tre smittede på fire uker

Ved Sørlandet sykehus har det vært flere som har fått medisinsk hjelp på grunn av koronasmitte.  Foto: Eline Storsæter

Ved Sørlandet sykehus har det vært flere som har fått medisinsk hjelp på grunn av koronasmitte. Foto: Eline Storsæter

Statistikken rundt koronasituasjonen viser stadig bedring i Agder og Norge. De siste ukene har antall smittetilfeller falt enormt.

Publisert:

Koronasituasjonen i Norge blir stadig bedre. De siste ukene viser tall fra blant annet Folkehelseinstituttets ukesrapport nedgang i antall smittede og sykehusinnlagte.

I Agder har tallene vært svært gode den siste uken. Ifølge VGs korona-oversikt har det bare vært tre nye smittetilfeller i fylket siden 6. mai, altså en periode på ni dager. Sammenligner man dette med VGs tall fra den verste perioden, 26. mars til 3. april, hvor det totalt var 102 nye smittetilfeller, har man altså fått en klar nedgang.

Statistikken til VG viser også at det nå bare er to innlagte på sykehus i forhold til femten, som var toppen, den 2. april.

Ifølge ukesrapporten til Folkehelseinstiuttet for uke 19 har prosentandelen av antall positive prøver falt flere uker på rad. Sist uke ble 18.574 testet hvorav én prosent testet positivt. Det utgjør 185 nye smittetilfeller over hele landet på en uke.

FHI melder også om at antall nye tilfeller av innlagte på intensivavdeling per dag har vært veldig stabile, med bare tre i uke 18 og to i uke 19. Samtidig viser den daglige oppdateringen at flere ikke lenger trenger intensivhjelp. Derfor går det totale antallet ned.

Folkehelseinstituttet melder om at så mye som 92 prosent av bekreftede tilfeller av covid-19 skal være friskmeldte. FHI skriver på sine hjemmesider at man som hovedregel regnes som frisk dersom man "er i live og ikke innlagt 14 dager etter påvisning av covid-19".

Hverdagen snudd på hodet

Historikken viser at antall nye smittede per dag økte eksponensielt den første måneden. Det vil si at flere ble smittet neste dag enn dagen før. Og spredningen så ikke ut til å gi seg på lang tid.

[img207961_2LM]

Hverdagen til det norske folk ble veldig snart snudd på hodet. I mars ble flere tusen smittet og enda flere satt i karantene. Alle landets skoler og universiteter stengte, mennesker ble permittert fra arbeidet sitt eller mistet jobben, og bedrifter gikk konkurs.

Den siste måneden har vi altså sett klar bedring. I april har  det vært nedgang i antall nye smittede omtrent hver eneste dag. Antall innlagte, folk på intensiven og respirator går som tidligere også stadig nedover.

Folkehelseinstiuttet jobber hardt med å kartlegge koronasituasjonen i Norge. I følge rapporten fra igår er 8175 mennesker smittet av koronaviruset i landet. Tallene vil oppdateres senere i dag.

 

Lettet på tiltakene

De siste ukene har flere av de strengeste tiltakene blitt opphevet. Folk har kunnet dra på hytta, tatt en pils ute i varmen, en tur til frisøren, og senest 7. mai ble den anbefalte gruppen på maks fem mennesker endret til tjue personer.

Dette har blitt åpnet for under forutsetning av at smittevernsrådene skal holdes. Det betyr at man fortsatt skal holde minst én meters avstand, samt vaske hender, og unngå unødvendige sammenkomster.

En uvanlig 17. mai - myndighetene ber folk ta ansvar

På grunn av koronaviruset blir årets 17. mai-feiring høyst uvanlig. Det vil ikke være barnetog på Karl Johan, folk må holde seg i mindre grupper og russen har måtte la russefeiringen vente.

[img207961_3RM]

Selv om 17. mai er en dag for fest og morro oppfordrer helsemyndighetene til å følge rådene som er gitt.

Den 7. mai ble det lagt fram at man kan samles i grupper inntil 20 personer.

- For alle andre samlede grupper, anbefales det grupper på maks 20 personer og med en meter i avstandskrav, sa Bent Høie.