Sørnett

Frykter å bli sendt ut i vinterkulda

Om nødovernattingstilbudet blir avviklet, kan tiggerne bli henvist til å sove under Vestervei-broen. (Arkivfoto).

Om nødovernattingstilbudet blir avviklet, kan tiggerne bli henvist til å sove under Vestervei-broen. (Arkivfoto).

Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon er redde for at Kristiansand kommunes tilbud om nødovernatting forsvinner når Kongensgate skole nå er solgt.

Publisert:

Nå som vinterkulda har meldt sin ankomst for alvor, har tiggere i Kristiansand mulighet for å betale femten kroner for å få ei varm seng og tak over hodet om natten. Nød-overnattingstilbudet er et samarbeid mellom Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon i Kristiansand, og finner sted i Kongensgate skole i Kristiansand sentrum.

En usikker fremtid
I fjor bladde Oksøy Eiendom AS opp med 36 millioner kroner, og skal ifølge Fædrelandsvennen bygge den gamle skolen om til 80 leiligheter. Hvor nød-overnattingstilbudet nå skal finne sted, er et uløst spørsmål. Kari Klingsheim i Frelsesarmeen er redd for at tiggerne nå blir henvist til å overnatte utendørs eller under Vestervei-broen.
– Tiggerne opplever å bli sett på som enkeltindivider og behandlet deretter. Dette gir trygghet og respekt, sier Klingsheim.
I Kristiansand kommune har spørsmålet om nødovernatting kke høy prioritet. Einar Hanssen, rådgiver aom  erbeider med boligspørsmål, opplyserat det ikke har blitt lagt noen konkrete planer for dette på nåværende tidspunkt.

Politisk bekymring
Men om administrasjonen i kommunen ikke har noe alterantiv, lover varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF)  at det ikke skal bli slutt på overnattingstilbudet.
– Så vidt jeg vet har vi ikke begynt å se på aktuelle lokaler enda, men vi har fortsatt god tid til å finne ut av dette, utdyper Kristiansen.

Et viktig tilbud
Rumenske Mirabella er en av flere tiggere som benytter seg av nød-overnattingstilbudet på Kongensgate skole. Hun setter stor pris på å få tak over hodet nå som vinterkulden herjer.
– Vanligvis overnatter jeg under Vestervei-broen, men nå som det er så kaldt er jeg veldig takknemlig for å kunne sove inne, forteller hun.

-Vi har et ansvar
Jørgen Kristiansen bekrefter at kommunen har et ansvar for å ta vare på tiggerne i vinterkulda.
–  Så lenge det er rom-folk i Kristiansand har vi et ansvar for å skaffe dem nøds-overnatting, både av humanitære grunner og tilknyttet et ansvar for nødhjelp internasjonalt, avslutter han.