Sørnett

Gammel mat i kjøleskapet?

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, Foto: Naturvernforbundet

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, Foto: Naturvernforbundet

Lokallagslederen i Naturvernforbundet i Kristiansand, Marte Rostvåg Ulltveit-Moe har gode tips til hva du kan bruke utgått mat på dato til.

Publisert:

- Ikke kall maten du bruker fra gårsdagen for restemat, men for gratismat eller bonusmat, er oppfordringen fra Marte Rostvåg Ulltveit-Moe. Hun er svært opptatt av at vi må slutte å kaste fullt brukelig ma

Vær kreativ med maten

Triks man kan bruke gårsdagens mat til dagen etter er å lage pizza. Det er genialt. Bruk maten som pizzafyll. Sur melk og fløte kan brukes til å lage vafler. Har du noen brune udelikate bananer liggende på fruktfatet, så kan du lage god frisk smoothie av dem. Har du bløte tomater i kjøleskapet kan du knuse dem, og lage tomatsuppe. Mulighetene for å lage noe godt av maten som du kanskje hadde vurdert å hive i søpla, vil få et nytt liv hvis du er litt kreativ.

 

Bakgrunnen for at hun har satt seg så godt inn i hva man kan bruke maten til, selv om maten har brutt holdbarheten, er at hun har undersøkt hvor mye mat som blir kastet i butikkontainerne. Hun er sjokkert over hvor mye som blir kastet. Av de varene hun fant nevner hun en kartong med egg, som ikke en gang hadde gått ut på dato. Den eneste feilen var at det var et knust egg der. Tørr pasta, som holder seg like gått lang tid etter at den er utgått.

- Man ser strengt tatt ikke på datoen når du skal bruke pastaen som står i kjøkkenskapet. En roastbiff til over 400 kr. ble også funnet.

 

Belastning på miljøet

2-8% av all maten som selges i butikkene blir lempet, mens på verdensbasis blir 40-50% av alt som dyrkes ikke spist. Det er svinnet i alle ledd, som er grunnen til denne prosentandelen, legger hun til.

- Det er den dummeste miljøbelastningen, sier Marte Rostveit Ulltveit-Moe.

Butikkene driver rydding i hyllene. Det vil si at eldre varer blir fjernet for å få plass til nye varer.

Hun påpeker at det finnes gode ordninger for å begrense matkastingen, som for eksempel å sette søppeldunker foran butikken, eller at de ansatte får tilbud om å ta med seg varene hjem. Noen av varene får Frelsesarmeen, og dyrene i dyreparken får også en del av maten.

 Spiser du gammel mat?