Klargjør siden...
Sørnett

Gjør mer for andre med Fairtrade

En barnearbeider i Bangladesh Foto: Wikimedia

En barnearbeider i Bangladesh Foto: Wikimedia

Kristiansandere vet generelt svært lite om eksistensen bak rettferdige produkter. Fairtrade- konseptet har allikevel blomstret i Kristiansand, men det er fortsatt en lang vei å gå.

Publisert:

Fairtrade er fokus på rettferdige, miljøvennlige og bærekraftige produkter. Ved å kjøpe disse, blir du som kunde sikret at varene ikke er laget av barn, og at arbeiderne mottar minstelønn. Konseptet er ment for å skape en mer balansert verden, i forhold til produsenter og forbrukere. På den måten, er du som forbruker med på å påvirke arbeidsforholdene for arbeidere ute i verden.

[img35400_2RS]

I kristiansand ligger vi fortsatt langt bak, når det gjelder denne bevisstgjøringen. De fleste sørlendinger, vet knapt hva merkeordningen Fairtrade betyr og hva det hele innebærer.

En fersk elevundersøkelse gjort av Service og samferdsel på Vennesla videregående skole, viser nettopp at kristiansandere vet lite om rettferdig handel. Det mest oppsiktsvekkende de fant ut av, var at ansatte ved dagligvarekjeder som solgte Fairtrade produkter, hadde minimale kunnskaper om varene. Hele 80 % av kundene hadde ikke hørt om Fairtrade-produkter.

Allikevel må det nevnes at Fairtrade- konseptet har blitt mer tilgjengelig for folk flest, og at butikkene som faktisk selger produktene, merker oppgang.

Sjokolade og treleker

[img35400_3RS]

Eier av butikken LiBe Fairtrade i Kristiansand, Liv Bente Steiro, forteller at de har hatt en jevnt økende omsetning siden oppstarten i 2007, og hun merker at kristiansandere har blitt mer opptatt av rettferdig handel de siste årene, spesielt damer i 30-årene. Menn glimter fortsatt med sitt fravær.

- Har du et pledd i sofaen som du vet har blitt håndstrikket av en dame i Kenya, bytter du det ikke ut like fort som du kanskje ville ha gjort med et masseprodusert pledd fra Kina. Når du kjenner historien til produktet, får du også et forhold til det. På den måten blir det mindre bruk og kast og man skåner miljøet, sier Steiro.

Kaffe, te, sjokolade, dukker, duftlys, klær og interiørartikler er noen av produktene som selges i den koselige butikken i sentrum av Kristiansand. Det er ikke nødvendigvis dyrere å kjøpe Fairtrade som mange folk tror. Det at du får noe som er håndlagd med omtanke, og som kommer fra lokale produsenter, er noe av grunnen til at folk kjøper Fair-trade produkter. De vil ha bra kvalitet, fremfor kvantitet, forteller Steiro. Eieren oppfordrer folk til å tenke litt lenger fremover enn sin egen nese.

[img35400_4RS]

- Vi kan alle gjøre litt mer for andre, og denne kloden vi bor på. Vi har alle et valg, sier Steiro.

Undersøkelser gjort på landsbasis, viser at utbredelsen av rettferdige varer har eksplodert de siste årene.  Fra en mager start i 2001 på rundt 5 millioner kroner, omsetter nå Fairtrade-produkter for over 250 millioner kroner. I Norge selges det mest blomster, kaffe og bananer.

- Vi har en lang vei å gå før vi er på nivå med Nederland. De ligger ganske langt fremme når det gjelder bevisstgjøringen av Fairtrade-konseptet. Ikke minst er tilgjengeligheten større. Allikevel er det jo et mål for Kristiansand å komme dit en dag, sier Steiro.