Sørnett

Gladiators går for gull

Klar til kamp: Kristiansand Gladiators er godt rustet foran årets sesong.

Klar til kamp: Kristiansand Gladiators er godt rustet foran årets sesong.

I fjor tapte Kristiansand Galdiators NM-finalen mot Oslo Vikings på Frogner. I år er spillergruppa sugne på å ta tittelen til Kristiansand.

Publisert:

6. april er datoen for årets NM-finale og i motsetning til i fjor skal årets finale arrangeres i Kristiansand. Det tenner nok laget litt ekstra og Coach for Gladiators, Richard Bonds, insisterer på at det er mulig å slå de regjerende mesterne fra Oslo.

- Vi ble nr. 2 i fjor og alle er sultne på å komme dit igjen, men denne gangen vil vi vinne. Vi akter ikke å bli nest best igjen.

Lang vei å gå
Den 14. april tapte Gladiators for Bergen Storm i sesongåpningen på årets 1. divisjon og står nå med en seier og to tap. Spillerstallen i år er stor og består av hele 41 spillere og troppen er innstilt på å gi alt i det som gjenstår av sesongen

- I år er vi bedre på mange områder og vi kommer til å bli enda bedre utover sesongen. Men skal vi vinne må vi fortsette å gjøre det som vi gjør så bra for øyeblikket. En av de tingene er å holde oss skadefri, sier Bonds som ikke ser ut til å ha problemer med motivasjonen for å finne suksess den kommende sesongen.

Han nevner at skader kan være skjebnesvangert og han mener at det er et vesentlig større problem her enn i andre land han har vært trener i. Han er vant til å ha 65-70 spillere tilgjengelig og her i Kristiansand regner han med å ha i gjennomsnitt 30 spillere tilgjengelig. Det gir ikke rom for mye skadeproblematikk.

- Vi har et eget treningsprogram som holder de fleste skadefri. Det ser ut til å virke, men man vet egentlig aldri før sesongen begynner. Vi trener tre ganger i uka og krever 2-3 styrkeøkter i uka. Det tilsvarer 12-15 timer, men det er ikke så tøft å gjennomføre, i og med at spillerne vet hvor viktig styrketreningen er for sporten, sier den disiplinerte treneren.

Disiplinert trener
Det er ikke vanskelig å se at han brenner for sporten. Han krever full konsentrasjon av spillerne under trening og er kjapp i å dele ut armhevinger ved den minste feil når treningen skal praktiseres. Amerikansk fotball er en sport som krever 100% dedikasjon og sammenlignet med andre sporter så må man finne seg i mye kritikk og ganske enkelt noen skyllebøtter fra treneren.

- Mange av spillerne kommer fra andre idretter og de forstår disiplinen, men det er nok en overgang å komme til amerikansk fotball. Hvis man ikke entrer sporten med høy disiplin, så må man finne seg i å utvikle selvdisiplinen på egen hånd, sier Bonds.

Vokser kraftig i Norge
Amerikansk fotball er en av verdens mest voksende idretter og seertallene for superbowl har gått i taket. I 2011 fulgte hele 100.000 nordmenn sendingen gjennom nattetimene og årets superbowl ble fulgt av 113. millioner seere verden rundt. Om to er planen at det norske landslaget starter opp igjen og at vi kan ta opp kampen med de øvrige skandinaviske nasjonene. Nestleder i Amerikansk Fotball Norge, Simen Kristensen, mener vi trenger et landslag for å bedre utviklingen i den norske serien.

- Et landslag øker nivået på de aller beste i et lag, og vil sannsynligvis bidra til at vi får en mer stabil 1. divisjon. Vi har hentet inn trenere på internasjonalt nivå og det er et realistisk mål å rykke opp til den Europeiske b-gruppa som gjør at vi kan satse mot VM i Sverige i 2015, sier Kristensen.

Den nasjonale satsingen kan være starten på noe større innen amerikansk fotball, og kanskje vil det bidra til en positiv utvikling for Kristiansand Gladiators. Laget reiser til Trondheim 25. mai for å spille mot NTNUI Nidaros Domers og trenger en seier for å henge med de beste inn mot sluttspillet. Forhåpentligvis ser vi laget i en finale på hjemmebane når den tid kommer.