Sørnett

Grunnlovsjubileet feires med samlet by

17. mai i Kristiansand. Foto: Trygve E. Tønnesen

17. mai i Kristiansand. Foto: Trygve E. Tønnesen

I anledning 200-årsjubileet for grunnloven, har Kristiansand Kommune invitert de ytre bydelene til å delta i skoletoget i Kristiansand sentrum.

Publisert:

- I forbindelse med 200-årsjubileet, ønsket vi å gjøre årets 17. mai litt spesiell. Det vil være kranser, fremføringer, og ymse markeringer, som alle år, men vi ønsket å invitere de ytre bydelene også, for å lage en spesiell ramme, sier leder for 17. mai-komiteen i Kristiansand Kommune, Vidar Lynnæs.

Sporty korpsmusikere
Møvig og Sjøstrand skolemusikkorps har i samarbeid med Voie kirke i en årrekke stått for en spesiell 17. mai-feiring i ytre Vågsbygd. I år velger de å flytte feiringen til sentrum. Styreleder i korpset, Morten Bakke, sier de tar utfordringen på strak arm, til tross for litt ambivalens.

- Vi er veldig knyttet til Vågsbygd, og gjennom gaver og oppslutningen rundt det vi gjør, merker vi at befolkningen også er knyttet til oss. Det er litt synd at vi ikke får tilfredsstilt dem. På den andre siden ser vi at vi nok ikke hadde klart å trekke folk dersom vi hadde fortsatt med våre tradisjonelle arrangement samtidig som skolene går tog i sentrum.
Vi er "sporty" vi, derfor skal vi være synlige på torvet i etterkant av skoletoget i stedet. Vi kommer til å ha stand hvor vi kommer vi til å gjøre deler av det vi har gjort i Vågsbygd tidligere. Det blir salg av sukkerspinn, leker, loddsalg, konkurranser og andre morsomme aktiviteter. Vi har sendt ut vårt program til 3000 husstander og håper det blir oppslutning omkring det vi skal gjøre på i sentrum i år.

Fornøyde foreldre 
Til tross for delte meninger i kommentarfeltene til Fædrelandsvennen, er leder for Foreldrenes arbeidsutvalg ved Sjøstrand skole, Stina Skeie, positiv til kommunens tiltak.

- Når det er et arrangement i byen, og det er et engangstilfelle, så er vi veldig positive. Når det er en så spesiell 17. mai, med tanke på grunnlovsjubileet, synes vi det er bra at kommunen gjør noe annerledes.

Ikke bekymret for trafikken
Flere er bekymret for trafikkforholdene på nasjonaldagen, når 10000 barn med foresatte, familie og venner skal inn til sentrum på samme tid. Vidar Lynnæs tror det ikke vil være uvanlig problematisk.

- AKT setter inn ekstra busser, i tillegg vil alle kommunale parkeringshus være gratis. Det blir neppe så mye kaos som Fædrelandsvennen antyder, det er nok mer et argument fra de som ikke ønsker å komme inn til byen.
Det vil uansett ikke være flere folk til årets skoletog enn det vanligvis er til borgertoget i sentrum.

Morten Bakke forteller at hans korps har gjort sine tiltak for at deres medlemmer kan slippe unna det verste trafikkaoset.

- Det blir spennende å se hvordan trafikken og parkeringen vil fungere. Vi har vært så heldige å få låne Musikkens hus, og kommer til å lade opp til tog der fra klokken sju med felles frokost før skoletoget. Etterpå spiser vi lunch samme sted. Deretter begynner arbeidet på Torvet, sier Morten Bakke, styreleder i Møvig og Sjøstrand skolemusikkorps.