Sørnett

Intensjonsavtale med Ukrainsk by i boks:

- Håper på et godt samarbeid

Kateryna Pushko og ordfører i Mykolaiv, Oleksandr Syenchevych, etter møte på rådhuset i Kristiansand
 Foto: Privat

Kateryna Pushko og ordfører i Mykolaiv, Oleksandr Syenchevych, etter møte på rådhuset i Kristiansand Foto: Privat

Kateryna Pushko (37) er en av de som ser fram til samarbeidet mellom Kristiansand og Mykolaiv. I prosessen var hun i møte både med Kristiansands og Mykolaives ordfører.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.05.2023 kl 14:37

- Håpet mitt er at Kristiansand kommune kan bidra med deres erfaring til å hjelpe å utvikle en plan til å gjenoppbygge byen jeg er fra, forteller Kateryna

Kateryna har vært en aktiv part i å informere om byen Mykolaiv og hvilke problemer krigen har skapt for innbyggerne i den Ukrainske byen. Hun har blant annet hatt presentasjoner om flyplassen og hennes tanker om hvordan den skal gjenoppbygges. Har jobba...
Jobber nå

Positive til avtalen

Under Europakonferansen i Kilden på fredag signerte Kristiansand, som første store norske by, en intensjonsavtale med den Ukrainske havnebyen Mykolaiv. Tanken med avtalen er at det skal utvikles til å bli en mulig vennskapsbyavtale. Byen er en havneby som ligger tett på frontlinja mot Russland og den skal ha fått halvert innbyggertallet som følge av krigen.

En avtale om å bli vennskapsby vil innebære at Kristiansand kan tilby essensiell støtte til Mykolaiv og samtidig bidra til planlegging for byen dersom det blir etterspurt. Støtten vil for eksempel innebære mat og vinterklær til befolkningen. Dette kommer i tillegg til andre tilbud som allerede er på plass i Norge for flyktninger.

Formannskapet i Kristiansand har stilt seg positivt til samarbeidet og ordføreren for havnebyen, Oleksandr Syenchevych, var selv på plass i Kristiansand for å delta på Europakonferansen.

Kateryna kom til Norge sammen med sin datter da krigen i Ukraina brøt ut og hun er selv født og oppvokst i Mykolaiv.

- Jeg følte meg raskt hjemme i Kristiansand fordi det er ganske mange likheter med Mykolaiv. Havna i Kristiansand er ganske lik som den hjemmefra og vi har også en stor dyrepark som er populær, forteller hun.

Kateryna Pushko på plass på rådhuset i Kristiansand
 Foto: Privat

Kateryna Pushko på plass på rådhuset i Kristiansand Foto: Privat

Under torsdagens europeiske kommunetoppmøte var Oleksandr Syenchevych en av talerene. Der møtte han Kristiansands ordfører Jan Oddvar Skisland (AP) holdt en tale om byen. På møte var også Kateryna og holdt en presentasjon.

- Det er mitt håp at byen kan få hjelp både økonomisk og med å styrke demokratiet, legger hun til.

De kortsiktige tiltakene med en slik avtale er å kunne hjelpe de akutte behovene som oppstår under krigen, mens på lang sikt er målet å bidra til en systematisk gjenoppbygning av lokalsamfunnet, infrastrukturen og de kommunale tjenestene.

Flere tiltak

Norge og kommuner rundt om i landet har allerede flere tiltak på plass for å hjelpe ukrainske og andre flyktninger. Et av disse er tilbudet om skolegang.

Hilde Beate Altermark (50) er norsklærer på Kongsgård Skolesenter der de tilbyr norskopplæring og grunnskole for voksne. Et tilbud som har vært godt benyttet av krigsflyktninger fra Ukraina som for eksempel Kateryna.

Hilde Beate Altermark, norsklærer på kongsgård skolesenter
 Foto: Magnus Ytterbø

Hilde Beate Altermark, norsklærer på kongsgård skolesenter Foto: Magnus Ytterbø


- Vi har 900 elever på skolen hvor den største delen av disse er fra Ukraina. Samlet er det nok elever fra rundt 80 forskjellige land. De får tilbud om 12 måneders opplæring, også har det vært diskusjoner om det skal tilbys mer, forteller hun.

Altermark er en av lærerne til Kateryna og ser positivt på hennes engasjement.

- Som en del av undervisningen vår er målet at elevene skal integreres og bli en medborger. Å være aktiv og interessert i politikk hjelper veldig mot dette målet slik som Kateryna nå har vist hun er.