Sørnett

Håper på flere sørlendinger i regjering!

Regjeringen Solberg har hatt mange utskiftninger siden de fikk makten i 2013. Nå venter det flere. Pressefoto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

Regjeringen Solberg har hatt mange utskiftninger siden de fikk makten i 2013. Nå venter det flere. Pressefoto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

Som følge av at Frp mandag forlot regjeringen, står syv ministerposter ledig. Statsminister Erna Solberg må de neste dagene finne sine erstattere. Blant Stortingsrepresentanter i Agder håpes det på flere sørlendinger i regjering.

Publisert:

Håpet om flere sørlendinger i regjering er stort blant stortingsrepresentanter i Agder, da hele syv ministerposter må fylles i lys av Frp sin beslutning om å bryte ut av regjeringen. Ingunn Foss (H) er en av dem som ikke legger skjul på at det kan være ønskelig med flere representanter fra Sørlandet.

- Det er klart at hver landsdel har et ønske om å ha folk representert fra sitt fylke, forteller Foss til Sørnett. Det er helt naturlig at man da også får en bedre mulighet til å påvirke politikken som regjeringen fører, fortsetter hun.

Foss presiserer imidlertid at det er Erna som må stokke regjeringskabalen.

- Erna bygger sitt lag og tar hensyn til forskjellige landsdeler, kjønn og alder. Det er det hun skal tenke på når hun setter sammen laget sitt, utdyper hun.

[img200188_2RM]

Videre retter Foss oppmerksomhet mot det faktum at det i dag kun gjenstår en person i ministerpost som representerer Agder og Sørlandet, nemlig Kjell Inge Ropstad (Krf). Med dette indikerer hun at flere fra nettopp Sørlandet bør involveres i regjeringen.

- Hvis flere representanter fra Sørlandet kommer inn på Stortinget og/eller i regjering hadde dette helt klart vært med på å styrke og løfte fram den politiske landsdelen vår, mener hun.

Hvem tenker du umiddelbart stiller som sterke kandidater til mulig ministerpost?

- Det er opp til Erna. Hun kjenner sine folk og vet hvem som kan være kandidater til regjeringen hun ønsker å sette sammen. Hun har en god oversikt, forklarer Foss.

Og hvor lyst har du til å innta en ministerpost, hvis telefonen fra Erna skulle komme?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Det er et stort ansvar å bli minister. Dersom hun henvender seg til meg hadde det blitt en vurdering jeg måtte ta der og da, sier Foss.

Svein Harberg (H), uttrykker i likhet med Foss at han håper flere sørlendinger er aktuelle som statsråd. Det kommer frem i et intervju med NRK tirsdag formiddag. Han er klar på at det er Erna som bestemmer, men gjør det og tydelig at Agder Høyre stadig er aktive med innspill.

[img200188_3RM]

- Det er en vanskelig kabal, og Erna skal ta hensyn til hele landet og helheten i regjering, men vi er selvfølgelig offensive og har fra Agder Høyre spilt inn navn som vi syns er relevante både til statsråder, statssekretærer og rådgivere i regjeringsapparatet, sier Harberg. Videre forteller han dette er en kontinuerlig prosess fra Agder Høyre.

- Vi er hele tiden på hugget og melder inn navn fra Sørlandet som kan være aktuelle i forskjellige posisjoner.

På spørsmål om han selv har lyst på ministerpost svarer Harberg følgende til NRK:

- Når det gjelder sånne posisjoner så forholder man seg til det dersom man skulle få et spørsmål. Jeg har så spennende oppgaver på Stortinget som gjør at jeg også får fulgt opp landsdelen på en god måte, så jeg trives veldig godt med det. Det er ikke sånn at jeg går rundt og har kjempelyst på at telefonen skal ringe nå.

Harberg sår heller ingen tvil om at avgått ordfører i Kristiansand, Harald Furre (H), er en sterk kandidat.

- Han har særdeles godt grunnlag for å være på noen av postene, forteller høyrepolitikeren.

Sørnett har ikke lykkes i å få en kommentar fra Furre angående saken. Han skriver imidlertid følgende i en tekstmelding til Fædrelandsvennen: "Hyggelig å bli nevnt. Mer er det vel ikke å si."

[img200188_4LM]

Fædrelandsvennen lister også opp andre mulige kandidater fra Sørlandet. Erle Holstad Wright og Benedichte Limmesand Hellestøl fra Høyre, samt Helene Falch Fladmark, Ingvil Wetrhus Thorsvik og Petter N. Toldnæes fra Venstre, er noen av de fremste navnene i henhold til aktuelle rådgivere og statssekretærer.

Hans Fredrik Grøvan fra Krf nevnes også som en aktuell kandidat. Han sies å kunne fylle en rekke ulike statsrådposter i regjeringen, inkludert en eventuell ministerpost. For tiden jobber han som parlamentarisk leder på Stortinget.