Sørnett

Har du sett denne utstillingen som står på torvet?

Utsilingen som står på Torvet.
 Foto: Kamilla Haugen

Utsilingen som står på Torvet. Foto: Kamilla Haugen

- Nå har jeg en stemme til å snakke om situasjonen i hjemlandet mitt. Hayat Al-Sharif er fribykunster, og det er hennes fotografier som står plassert på torvet.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.05.2024 kl 12:07

Torsdag ettermiddag kom Hayat Al-Sharif til Kristiansand for å snakke om sitt arbeid. Utstillingen viser vanlige mennesker som lever i konflikt i Jemen. Hun portretterer kvinner og barn, og vil gjerne fortelle hvordan situasjonen er i Jemen. Siden det ikke så mange som er klar over konflikten som skjer der.

Hayat Al-Sharif ble fribykunstner i 2023.
 Foto: Kamilla Haugen

Hayat Al-Sharif ble fribykunstner i 2023. Foto: Kamilla Haugen

I presentasjonen viser hun frem virkelighetsbilder fra barn som sulter, dårlige arbeidsforhold og jenter som blir giftet bort i ung alder. Under fremvisningen viser hun et bilde tatt av en jente som holder en baby. Hayat legger igjen sterke inntrykk når hun forteller hva dette bilde beskriver.

- Et barn skal ikke føde et annet barn.

Hayat forteller om omstendighetene i Jemen, og dette etterlater sterke inntrykk.
 Foto: Kamilla Haugen

Hayat forteller om omstendighetene i Jemen, og dette etterlater sterke inntrykk. Foto: Kamilla Haugen

Leve under sensur og begrensninger

Al-Sharif, hennes mann og deres to barn måtte i desember 2022 rømme fra Jemen, etter at de ble trakassert og angrepet for arbeidet deres. Mannen til Al-Sharif er journalist så yrke deres anses som en trussel hvis de ytrer feil temaer.

- Kjenner du flere som gjør det du gjør?

- Det er mange andre som gjør det jeg gjør som fortsatt bor i Jemen. Men de risikerer å bli arrestert, myrdet eller savnet. Eller så er de en stor trussel for familiene sine.

- Hva slags tilbakemelding har du fått fra arbeidet ditt?

- Jeg ble sjokkert over hvor få som vet faktisk om konflikten som skjer i Jemen. Det er derfor jeg fortsetter å jobbe sånn at mennesker i hele verden vet hva som skjer i Jemen. Men når jeg har presentasjon så er det flere som ikke vet at Jemen eksisterer engang.

Hayat ønsker å gjøre andre mer bevisst, men også oppfordre internasjonalt til å gripe inn, og gjøre slutt på konflikten.
 Foto: Kamilla Haugen

Hayat ønsker å gjøre andre mer bevisst, men også oppfordre internasjonalt til å gripe inn, og gjøre slutt på konflikten. Foto: Kamilla Haugen

- Mitt mål er å forteller om omstendighetene som skjer i Jemen. Fordi konfliktpartiene sensurerer og de setter grenser for internettilgang, for å hindre mennesker fra å få vite hva som egentlig skjer. De forhindrer journalister, aktivister og fotografer til å ha kontakt med verden, forteller Hayat.

Kristiansand som en friby

Friby går ut på å verne ytringsfriheten til mennesker som er utrygge i sitt eget land. For å kunne søke for å flytte til en friby må personen være i fare på grunn av deres ytringer. Dette kan være bakgrunn gjennom musikk, kunst, litteratur, journalistisk og blogger. Kristiansand ble den andre fribyen i Norge og bosetter nå ni personer gjennom denne ordningen.

Bilde av Espen Halvorsen på sitt kontor
 Foto: Kamilla Haugen

Bilde av Espen Halvorsen på sitt kontor Foto: Kamilla Haugen

Espen Halvorsen jobber som fribykoordinator, og det har han gjort i tretten år. Arbeidet som fribykoordinator går ut på å tå i mot de som har blitt tilbudt plass igjennom ordningen. Han hjelper dem med å tilpasse seg og har et ansvar overfor personen.

- De som oftest kommer er de som allerede er på flukt, og de befinner seg i en akutt nødsituasjon, forteller Halvorsen.