Sørnett

Hærverk i Boreal sine busser

Her er et bussete blitt revet av ut fra en av Boreal sine busser. Foto: Oscar Fjeldbraaten

Her er et bussete blitt revet av ut fra en av Boreal sine busser. Foto: Oscar Fjeldbraaten

Boreal er firmaet som kjører busser kollektivt rundt om i Kristiansand. Forskjellige former for hærverk er ikke sjelden kost i bakre del av disse bussene.

Publisert:

Det er omtrent 113 000 som holder til i Kristiansand by. En god del av de som bor i sørlandsbyen er avhengig av kollektivtrafikken, nærmere bestemt buss. Det er Boreal sine busser som kjører rundt om i Kristiansand, men en del av de lider av hærverk.

Tusj og svimerker
Ettersom det ikke er blitt lansert noe offentlig statistikk for hærverk, har vi i Sørnett tatt ti forskjellige busser som kjører rundt i Kristiansand for å sammenligne skader. Linjene bussene kjørte var M1, M2, M3, M4 og 19.

[img236065_2LF]

En gjenganger i disse ti bussene var at skadene ofte befant seg i bakre del av bussene, hvor ti av ti hadde en eller annen form for tusj eller tagging på setene eller veggen. Åtte av ti hadde også svimerker på setene. Noen av bussene var det også revet av gummimattene på bakken.

Overvåkingskamera skal hindre skader
Et tiltak som er blitt gjort for å hindre slike skader, er å ha overvåkingskameraer i Boreal-bussene. - Formålet med kameraovervåking er at eget personell og passasjerer skal føle økt trygghet, samt at hærverk, vold, ran og andre uønskede hendelser unngås, fortalte daglig leder i Boreal Buss, Martin Reberg, til Fædrelandsvennen i 2021.

Personvernbrudd
Dette har dog vært kontroversielt, ettersom flere bussjåfører følte dette ble et personvernbrudd. Kameraene ble nemlig også brukt for å håndtere klager firmaet fikk inn fra kunder, som gjorde at flere ansatte fikk negative konsekvenser på grunn av dette.

Fædrelandsvennen omtalte først om bussjåfører som følte seg overvåket i 2021:  https://www.fvn.no/nyheter/lokalt/i/z7x3w5/bussjaafoerer-mener-de-er-ulovlig-overvaaket-paa-jobb

Sørnett har kontaktet områdeleder i Agder for Boreal Buss for ytterligere kommentar og kunnskap, men har ennå ikke fått svar om intervju.

Aleksander (28) tar selv ofte buss i Kristiansand, og har også lagt merke til hærverket.

[url=