Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Connie Bentzrud på jobb i TV 2s lokaler i Kristiansand. Foto: Jørgen Johansen.
Connie Bentzrud (49) har jobbet med vold og overgrepssaker mot barn i en årrekke. – Reaksjoner er helt naturlig, etter hvert har jeg lært meg å takle det bedre, sier den erfarne journalisten.
Jørgen Johansen
Publisert: 03.02.2011 kl 13:15
Connie Bentzrud (49) er et kjent navn fra Kristiansand. Siden 1996 har hun jobbet som reporter i TV 2 Nyhetene. I løpet av sin karriere har hun vunnet flere priser for sitt journalistiske arbeid. Når hun ikke er ute på oppdrag, holder hun til på kontoret i Kristiansand sentrum. Sørnett har tatt en prat med den kunnskapsrike journalisten.
Opptatt av de svake Siden hun begynte som journalist i TV 2 har hun gått gradene oppover. Tidligere var hun all-round reporter. I dag er hun en av landets beste journalister på sitt område. Som journalist har hun vold og overgrep mot barn som sitt gjennomgående tema. Sammen med kollega Asbjørn Øyhovden har hun i løpet av karrieren laget nærmere 300 saker rundt denne problematikken, i løpet av en periode på seks år. De siste ukene har hun dekket overgrepssaken i Alvdal, og hun sitter igjen med mange inntrykk.
- Grunnen til at jeg jobber med dette er at jeg alltid har vært opptatt av de svake i samfunnet, og noe svakere enn barn som har vært utsatt for vold og overgrep er vanskelig å finne. I tillegg er det noe som opptar de fleste av oss. Vold og overgrep mot barn er helt uholdbart, jeg fatter ikke at folk kan gjøre slikt, sier hun og rister på hodet.
[img32665_2RM]
Connie er selv tobarnsmor. Hun har to sønner på henholdsvis 10 og 22 år. Gjennom utallige saker har hun hørt på grusomme skildringer og sett dokumentasjon av overgrep både ved hjelp av bilder og video. Jeg er nysgjerrig på hvordan hun klarer å utføre jobben sin på en god måte når hun opplever slike ting?
Fikk hjelp - Jeg var en del av teamet som skulle dekke Baneheia-saken. Underveis i saken fikk jeg og mine kolleger god hjelp av en psykolog som heter Gjermund Tveito.
Tveito hjalp Connie og kollegene med å gå gjennom hva man kan forvente seg når man får sterke inntrykk. Opplegget gikk blant annet på hvordan man skal forberede seg på det som blir vist i retten, det går også på hva slags reaksjoner man kan forvente seg etter å ha sett slike ting.
– Det er klart det fester seg bilder i hodet, sier hun. Og fortsetter, - nå er jeg såpass erfaren og har dekket såpass mange saker at jeg vet hva jeg kan forvente meg, så det går bedre nå.
Alvdal-saken blant de verste Før hun skulle begynne med dekningen av Alvdal-saken gjorde hun grundige forberedelser. Hun deler gjerne flere erfaringer.
– Når billedbevis vises i retten, ser jeg bare på bildene lenge nok til at jeg kan konstatere at det som legges frem stemmer med påtalemyndighetens påstand. Utover det ser jeg ofte en annen vei eller ned i mine egne notater.
Noen ganger kan det bli for mye, både på jobben og privat, selv for en erfaren journalist som henne. Det er hun ikke redd for å innrømme.
- Hvis det ble virkelig ille holdt jeg meg gjerne for ørene, for eksempel når det er lyd eller spesiell musikk. Lyd kan ha en mye verre innvirkning enn man skulle tro. Når jeg kom hjem etter noen dager i Alvdal snakket jeg ofte med mine nærmeste om det jeg opplevde. Det kan gå en stund før jeg spiller musikk som er gjenkjennelig fra retten, eller toucher alkohol etter slike saker, innrømmer hun.
Det er mange saker som har gjort inntrykk på 49-åringen. Hun henviser blant andre til Baneheia-saken og saken der en ni år gammel gutt ble voldtatt av en 17 år gammel gutt bak et busskur i Vågsbygd. Den 17 år gamle gutten ble dømt til fem års fengsel. I tillegg viser hun til en sak hvor en 8 måneder gammel baby ble mishandlet til døde.
- Jeg husker denne saken spesielt godt fordi den gikk så mange runder i retten. Den tiltalte fikk saken sin gjenopptatt to ganger på grunn av saksbehandlingsfeil, det hele endte med at han ble frifunnet i Borgarting lagmannsrett. Sånt skjer, det er ikke min jobb som journalist å ta stilling til om dommen tar rett eller galt.
Ikke redd for å markere seg Connie har også sin egen blogg på nettsidene til TV 2 Nyhetene. Bloggen bruker hun til å skrive om ting som opptar henne rundt sitt arbeid, og saker som ikke gir grunnlag for en nyhetsreportasje. I sitt siste innlegg skriver om barneombud Reidar Hjermann og hans syn på pressens arbeid i Alvdal-saken
-Reidar Hjermann kommer med et utspill hvor han mener at pressen har vært for detaljerte i sin dekning av saken. Vi har ikke fått noen andre reaksjoner på dette, og Hjermann har ikke engang vært til stede i rettsaken. Derfor synes jeg det blir feil av han å “skyte på journalistene” i denne saken, sier hun bestemt.
JEJUNE med rykende fersk debutskive: