Sørnett

Hjemme fra Sydpolen

På jobb: Tannlege Knut Skarpeteig er nå hjemme og tilbake på jobb etter Sydpol-ekspedisjonen. Foto: Audhild Haugeberg og Marius Hallem

På jobb: Tannlege Knut Skarpeteig er nå hjemme og tilbake på jobb etter Sydpol-ekspedisjonen. Foto: Audhild Haugeberg og Marius Hallem

Tannlege, og nybakt polfarer Knut Skarpeteig, forteller om sine opplevelser på sydpolen og hvordan det var å komme hjem til sivilisasjonen.

Publisert:

- Jeg gikk opp Markensgate da svogeren min fortalte meg at jeg var på førstesiden av Fædrelandsvennen. Jeg tenkte det kanskje var en halvside midt inni siden det ikke var noen grunn til å tro noe annet. Så viste det seg at det var førstesiden. Jeg ble ganske stresset og måtte bare gå inn i bakgata og gjemme meg litt, forteller Skarpeteig.

Tannlegen ble overrasket over all oppmerksomheten han fikk fra media.

Takket «Ja» på impuls

Skarpeteig takket «Ja» til sydpol-ekspedisjonen på impuls, men han har alltid tenkt at det var noe som kunne være kult og bra å gjøre.

- Jeg sa at jeg skulle se hva jeg fikk til før jeg egentlig hadde tenkt meg om.

Den nybakte polfareren hadde aldri vært ute så lenge som 48 dager før, men forteller at det ble en helt annen tur enn han tidligere har opplevd. Hele turen, inkludert reise og venting på fly, varte i 89 dager.

- Jeg hadde jo ikke vært ute så lenge før, og når vi bare var to personer var det jo litt spennende.

Tannlegen forteller videre at det var mer spennende å reise med en person han aldri hadde møtt før.

Han og sin medreisende Johan Ernst Nilson kom godt overens hele turen, selv om de kanskje ble litt forsynt av hverandre iblant.

- Vi hadde en veldig fin tone hele veien, men når vi møtte andre mennesker satt vi ikke nødvendigvis ved siden av hverandre. Det var greit å ha litt avstand iblant og snakke med andre mennesker, sier tannlegen.

[img57538_2RM]

Mange utfordringer

Skarpeteig forteller at polfarere må sette grenser på hva man får lov til å tenke og ikke.

- Man må ikke tillate seg selv å tenke at det er 40 dager igjen av turen. Hvis du begynner å tenke at teltlivet ikke er så ok, da sliter du. Man må være litt streng med seg selv, sånn psykisk sett. Det er vel kanskje en av hovedutfordringene.

Skarpeteig opplyser at det var flere ting som kunne gå galt på turen selv om han fra før hadde en viss idé om hva som ventet dem. Siden turen varte så lenge som den gjorde, opplevde tannlegen både hjemlengsel og matlengsel.

- Jeg har spist meg opp 10 kilo siden jeg kom hjem, altså 10 kilo på tre uker. Det er en halv kilo om dagen. Så jeg har på en måte gjort en god innsats, på den biten der hvert fall, ler Skarpeteig.

Videre sier tannlegen at det var deilig å få spise seg opp på det man vil, istedenfor å spise seg opp på tørrmat.

Deilig å komme hjem

- Det var deilig og endelig komme hjem, etter en lang og kjedelig ventetid på at vi skulle bli hentet med fly, sier polfareren.

Han skulle ønske de kunne dratt rett fra sydpolen til Cape Town, siden da hadde de kommet hjem mye før.

- Jeg var ganske sugen på å komme tilbake til Norge, og ikke minst få velge mat selv og spise så mye jeg vil.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-GGsHZIO8lo&feature=youtu.be[/youtube]

Se videointervju med Knut Skarpeteig på KTV Magasinet.