Sørnett

Høyt alkoholkonsum blant unge bekymrer

Maimåned har mange festdager hvor unge bruker anledningen til å drikke mer enn vanlig. Foto: Marta S. Johansen

Maimåned har mange festdager hvor unge bruker anledningen til å drikke mer enn vanlig. Foto: Marta S. Johansen

Unge mennesker og psykoterapaut Eli Ståle er uenig i hvor farlig høyt alkoholkonsum er

Publisert:

Mai måned har mange festdager som bidrar til at unge drikker mer. Russefeiring, uteservering i solen og ikke minst den store dagen; 17.mai. Men alkoholvaner varierer blant unge mennesker. Noen oppgir at de drikker alt for mye, mens noen tar helt avstand fra alkohol.

Russefeiring uten alkohol

Jonas Thompson (18) er i målgruppen hvor det drikkes mest. Selv er han avholds, til og med under russefeiringen i år.

- Jeg drikker ikke, selv om jeg er russ. Jeg har det like gøy uten og de andre medrussene aksepterer det. Men press finnes det, men mest av at det er en vane. Jeg har et inntrykk av at unge drikker mindre og at man har sett effekten fra tidligere generasjoner. Det er jo ikke noe tvil om at alkohol kan ødelegge mye.

[img192681_2LM]

Bekymret over de unges alkoholkonsum

Eli Ståle er psykoterapaut og leder av SIA Helse. Hun forteller at statistikken viser at de unge drikker mindre enn før, men at dette er på vei opp igjen. Hun er bekymret over trenden hvor alkoholen står i fokus, istedenfor arrangementet.

- Det bekymrer meg at alkoholforbruker er så høyt blant studentene. Det er 1 av 3 studentene som har et alvorlig forbruk av alkohol. Det endrer seg når de unge kommer i forhold, for da er fokuset et annet og man gjør andre ting.

Bare for en periode i livet

Masterstudent Marie Leivestad har vært en aktiv student de siste fem årene og hun kjenner godt til problemet med at de unge, og da spesielt studenter, som drikker mer enn de burde. Men hun er ikke bekymret og tenker at det ikke varer livet ut.

- Studenter drikker mye når de er studenter, men dette går over. Det er mest drikkepress i bachelorutdanningen, for da er det ikke så vanskelig på skolen. Men når man går over til master, er fokuset på å prestere best mulig, og da har man ikke tid til så mye festing. Jeg tror ikke denne høye alkoholkonsumen får noen etterfølger senere i livet. Man går som regel videre.

Se video her.

https://www.youtube.com/watch?v=qvd3s6xHMVE