Sørnett

Humoristiske presentasjoner av kulturer

Studentgruppe fra Frankrike presenterer sitt land med sang.                         Foto: Vibeke Høili Johansen

Studentgruppe fra Frankrike presenterer sitt land med sang. Foto: Vibeke Høili Johansen

Latter, plystring og klapping fyller salen når studenter fra Frankrike, Tsjekkia, Estland, Indonesia og Sveits uredde presenterer landene sine med humor.

Publisert:

Det er stor enighet om at det beste med den internasjonale pubkvelden er at man lærer om andre kulturer. UiA arrangerer månedlig Internasjonal pub for utvekslingsstudenter, og norske studenter.  Disse kveldene samles mennesker fra mange forskjellige kulturer på samme sted. Tirsdag 8. februar var en slik kveld.

God stemning
Det sitter en gjeng rundt et bord, og det er god steming. De er veldig imøtekommende. En av dem er norsk fadder, men han snakker engelsk. Antakeligvis slik at alle skal forstå hva han sier. Folk smiler til hverandre og ler sammen. Alle blir inkludert, og derfor er dette et bra sted å være. Musikken står på mens lokalet fylles opp av glade studenter. Foran på scenen holder en gruppe på å forberede fremføringen sin.

[img34085_2RM]

Presentasjoner
Denne kvelden er det Frankrike, Tsjekkia, Estland, Indonesia og Sveits som viser frem presentasjoner om landene sine. Det varierer i størrelsen på gruppene og lengden på fremføringene. Noen er mange, mens noen fremfører alene.

-  Det beste med puben er presentasjonene, der alle viser frem landene sine på en morsom måte. Vi har hatt presentasjon, og fortalte blant annet om franske kyss. Det ble veldig artig, sier utvekslingsstudent Aymar Mallet.

-  Slik er det hver gang. Noen ganger det bare en person som er fra et land, og da pleier det å være frivillig om man vil fremføre noe. Men når det er mange fra samme land, må man fremføre noe, sier Lene Marie Realfsen, som er faddersjef.

Bruk av humor
Det blir gitt generell informasjon om landene, og det fortelles om kultur, mat, dans, musikk, natur og mennesketyper. Studentene virker trygge når de fremfører. De tar gjerne en spøk og ler av seg selv. De får publikum til å le og alle følger interessert med på det som skjer. Etter sang og levende powerpoint- fremføringer har de laget mat fra hjemlandene deres, som man får smake på.

-   Det er virkelig gøy her, fordi vi har blitt så godt kjent. Det er stilig å se land fra andre siden av verden. Alle gjør presentasjonene morsomme, og man blir enda bedre kjent, sier utvekslingsstudent, Julia Rawnsley.

Fadderne
Miriam Gaidi er norsk student og fadder. Hun forteller at hun traff noen utvekslingsstudenter ute som hun ble kjent med. Dette gjorde at hun fikk lyst til å bli fadder.

- Jeg liker å bli kjent med og å møte nye folk, sier hun.

Når jeg spør henne om hvordan hun syns den internasjonale puben fungerer, svarer hun at folk søker etter de som er fra samme land, men helhetlig fungerer disse kveldene helt fint.

Fadderne Tina Småstuen, Marthe Hagen og Marlene Linnom forteller at de ble faddere fordi lærerne kom og spurte om de kunne tenke seg det, og de synes det hørtes spennende ut.

[img34085_3RM]

[img34085_4RM]

 

Stereotyper
Ben Susman har blitt intervjuet av Sørnett tidligere. Da fortalte han om det å være utvekslingsstudent i Kristiansand. I kveld sitter han rundt bordet sammen med Susan, Miriam, Julia og Aymar, og fadderne Tina, Marthe og Marlene.

-  Dette er andre gangen jeg kommer hit. Jeg kommer til den internasjonale puben for moroskyld, og for å se hvordan mennesker fra andre kulturer lever. Det er morsomt å se at noen stereotyper er ekstremt falske, mens andre er sanne.

Ben bruker den franske presentasjonen som eksempel.

-   Når de fremførte så man at de hadde det morsomt, og tullet med noen av stereotypene. De presenterte for eksempel en video som viste forskjellige klisjeer. Noen fant jeg ut var sant, I følge Aymar som er fra Frankrike. Et eksempel av en stereotype som jeg så var mer sann var ideen av at franskmenn ikke drikker så mye vann, men heller velger vin og brus. Aymar sier at ”vann er for vasking.”

-  Jeg syns også det er viktig å påpeke at ikke alle passer I disse stereotypene. De gjør bare narr av sin egen kultur, sier han.

- Det beste med disse kveldene er å se på at studenter fra andre land tuller og dummer seg ut, og har det gøy på scenen, sier utvekslingsstudent, Susan Davis.

Stolt over sitt eget land
Claire Hjorttveit er rådgiver på den internasjonale avdelingen.  Hun forteller at  hun prøver å komme hver gang.

[img34085_5RM]

-  Jeg syns det beste er maten og egentlig alt sammen, sier hun smilende og engasjert.  Det er også flott å se hvor stolte de er over å vise frem sine egne land. Mange av disse studentene har ikke mulighet til å reise til alle land, så her lærer de om ulike kulturer. Fadderne er fantastiske og gjør en god jobb.

Alle er hjertelig velkommen
Alle er hjertelig velkomne hit. Vi syns det er flott om flere norske studenter kommer, for utvekslingsstudentene har god nytte av å bli kjent med dem. Neste internasjonale pub kveld er 1. mars, og vi holder til på Østsia på UIA, sier hun.