Sørnett

Hvordan style bunaden?

BUNADSTILBEHØR: Ekspertene mener du bør la bunaden være i fokus.

BUNADSTILBEHØR: Ekspertene mener du bør la bunaden være i fokus.

Kalenderen viser mai, og det er tid for nasjonaldagen og konfirmasjoner. Men hvordan var det nå igjen? Er det greit med smykker og knall rød leppestift til bunaden?

Publisert:

- Vi følger regler og skikker når det gjelder bunader, men det er fortsatt mange valgmuligheter, sier Karina Wathne som er daglig leder i Husfliden Kristiansand. Hun legger til at de ikke ser på seg selv som "bunadspoliti", og at de ikke har strenge regler for hvilke tilbehør man skal bruke til bunaden.

- Det viktigste er at det er bunaden som er i fokus

Wathne sier det er opp til den enkelte hvordan man har håret, sminken eller hvilke smykker man bruker. Likevel mener hun at det viktigste er å la bunaden kommer til syne, og ikke la annet tilbehør ta vekk fokuset fra nasjonaldrakten.

- Når det gjelder smykker, er det fint å velge noe som ligner på bunadssølv. Hvis du ikke har det, er det fint å velge noen øredobber eller smykker som er nette og diskré.

Ta bunaden frem i god tid før du skal bruke den, og sjekk om det er noe som bør gjøres. Må skoene eller sølvet pusses? Trenger du å stryke skjorta? Eller er det noen flekker på stakken?
- Stryk gjerne skjorta et par dager før du skal bruke den, da vil den se bedre ut og du slipper unna unødvendig stress, anbefaler Wathne.
Wathne legger til at hun synes folk er overhysterisk når gjelder skjortestryking. Tipset hennes er å stryke lett over de delene av skjorten som vises.

Det er dermed greit å velge tilbehør som ikke er sett på som helt tradisjonelt, likevel husk på at det er bunaden som skal være i fokus!