Sørnett

Imamer ikke bekymret for radikalisering

Yasir Fawsi er ikke bekymret. Foto: Isabell Gjesdal

Yasir Fawsi er ikke bekymret. Foto: Isabell Gjesdal

De muslimske gruppene i Kristiansand er lite bekymret for økt radikalisering, til tross for at PST og politiet merker en økning i bekymringsmeldinger.

Publisert:

 

 

Akmal Ali, leder av Muslimsk Union i Agder, sier at de ikke er veldig bekymret for en økt radikalisering i det muslimske miljøet, men at de er bekymret for all medieoppmerksomheten og for propagandaen fra terrorister og jihadister.

- De sender ut informasjon på nett, blant annet propagandavideoer på youtube, og da er vi redd for at noen ungdommer kan bli påvirket av dette, sier Ali.
Statsminister Erna Solberg sendte søndag brev til 23 ordførere i Norge, og Arvid Grundekjøn er en av dem som har mottatt brevet. I brevet går det frem at kommunene må komme på offensiven i kampen mot voldelig islamisme. Situasjonen som foregår i Midtøsten og hendelsene som er forårsaket av IS den siste tiden, er med på å skape en større frykt for økt radikalisering.

 

Ikke et stort problem i Kristiansand

Knut Aurebekk fra PST Agder forteller at det har vært en økning i bekymringsmeldinger til politiet, men det betyr ikke at problemet er større her.
- Radikalisering er ikke noe større her enn andre steder, men vi ser jo at det er et tiltagende nasjonalt problem som vi også tar på alvor her i Kristiansand, sier Knut Aurebekk fra PST.

 

Forebygging

Selv om den Muslimske Union i Agder ikke frykter en økt radikalisering, har det blitt gjort tiltak for å hindre dette.

-Vi har snakket om dette flere ganger på fredagsbønnen, vi har en ungdomsgruppe, og neste måned skal vi ha en ungdomssamling hvor temaet er terrorisme og vold. Vi har også god kontakt med kommunen, politiet og med PST. Vi ser også at desto mer vi snakker om radikalisering, desto sikrere blir ungdommene våre på at dette er helt feil og at vi skal ta avstand fra radikalisering, forklarer Ali.

 

Yasir Fawsi, imam for Ahmadiyya-muslimene i Kristiansand, sier at de heller ikke er bekymret for radikalisering i deres menighet da dette aldri har vært et problem.

Også Fawsi forteller om tiltak som har blitt gjort for å hindre radikalisering.

- Jeg står på stand hver lørdag, for å fortelle muslimer om islam, og hva den rette læren er.

Opplever dere noen økt stigmatisering i forhold til det som skjer i Syria og Irak?

-Nei vi gjør ikke det. Det er ikke noen særlig forskjell. Dette er ting som har pågått en god stund. Det er bare en ny fase nå, sier Fawsi.