Sørnett

Influensaen er over oss

Vaksinene på plass: Den årlige dosen med influensavaksiner er sendt ut, og vaksineringen er i gang. Foto: Arkivfoto

Vaksinene på plass: Den årlige dosen med influensavaksiner er sendt ut, og vaksineringen er i gang. Foto: Arkivfoto

Årets influensavaksiner har kommet. Smittevernoverlege i Kristiansand Kommune Dagfinn Haarr håper på at 10.000 av byens 80.000 innbyggere tar influensavaksine i høst.

Publisert:

Vaksinasjonskontoret ved Kristiansand Kommune har sendt inn bestillingen på årets influensavaksiner. Disse er nå sendt videre til alle helseforetak i kommunen. Dette omfatter blant annet alle byens legesenter og eldreinstitusjoner. Høsten er en klassisk tid for influensa, og nå ber smittevernoverlege Dagfinn Haarr media om hjelp for å få folk til å vaksinere seg.

- Media er en viktig informasjonskanal. De fleste leser aviser, og helsesektoren i kommunen vil bruke mediene i vårt mål om å få flest mulig til å vaksinere seg, sier Haarr.

I år er det sendt ut mellom 8-10.000 doser som er tenkt spesielt til risikogruppene. Haarr legger til at influensavaksinen beskytter mot andre småsykdommer,  og at det dermed kan utelukkes flere sykdommer enn hva vi vanligvis forbinder med en vanlig influensa.

- Fremdeles spor av svineinfluensa:

Smittevernoverlegen oppfordrer byens innbyggere til å tenke på svineinfluensa når de vurderer om de skal ta vaksine eller ikke. Han husker godt hvordan byens innbyggere, og resten av Norge forøvrig gikk mann av huse for å ta vaksine da svineinfluensaen herjet som verst. Selv to år etter utbruddet ber han folk om å ta med svineinfluensa i risikobetraktningen.

- Gjennom stikkprøver som ble gjort i fjor kunne vi se noen symptomer som liknet de vi så under utbruddet av svineinfluensa. Derfor vil vi ikke avskrive dette helt. Det henger noen svin igjen fremdeles, konstanterer Haarr.

Personlig hygiene viktigere:

Noen av de som tilhører risikogruppene er eldre mennesker, og mennesker som har andre diagnoser. De kan være spesielt utsatt på grunn av andre sykdommer. Etter svineinfluensaen ser vi også at folk er blitt mer bevisste på egen hygiene. Statistikken viser at antallet mennesker med influensa har gått ned, og i flere av tilfellene er bevisstheten om god hygiene en nøkkelfaktor.  Selv håper smittevernoverlegen på at rundt 10.000 av byens 80.000 vil benytte muligheten til å vaksinere seg.

- Jeg håper på at cirka 10.000 mennesker kommer til å ta vaksine. Det høres ganske lite ut, noe det også er. Ser vi på statistikken over andre land i Europa, kommer Norge dårlig ut når det gjelder å vaksinere seg mot influensa. Prisen er det heller ingenting å si på. Det koster 150 kroner å ta en influensavaksine, og det er absolutt verdt pengene oppfordrer Haarr.