Klargjør siden...
Sørnett

IOC kan vrake bryting som OL-gren

I går ble det kjent at bryting fra 2020 kan bli tatt av OL-programmet. Nå skal brytemiljøet i Norge kjempe for å få sporten tilbake.

Publisert:

- Vi som har drevet med bryting i en mannsalder synes selvfølgelig det er kjempeleit hvis bryting ikke blir med i OL. Men vi er klare for å kjempe den tilbake der den skal være, sier leder i Kristiansand Atletklubb, Tore Løvik, til Sørnett.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) la i går ut på sine sider de 25 grenene som det skal konkurreres i under sommer-OL i 2020. Bryting, som opprinnelig er en av de eldste OL-grenene, var ikke en av dem. Dette betyr at idretten havner i en sidekategori som skal kjempe om muligheten til å bli en tilleggsgren.

- Det har kommet et foreløpig program over idretter som er klare. Det er muligheter for at det blir med noen til. Bryting skal da veies opp mot andre kandidater, og det kommer etter hvert en avgjørelse, sier Løvik.

For å komme med i 2020 må bryting, sammen med syv andre idretter, presentere seg på nytt ovenfor IOC i St. Petersburg i mai. Idrettene bryting nå kjemper mot om å bli med er blant annet squash, rulleski, klatring og baseball.
[faktaboks]

Kommersiell satsning

IOC som til sommer-OL i Rio de Janeiro i 2016 har satt golf på programmet, har blitt beskylt for å velge ut fra kommersielle grunner. Dette håper Løvik at ikke er tilfelle.

- Hvis for eksempel golf skal komme inn foran bryting fordi det er mer penger i den idretten, så er det helt bak mål. Jeg er glad i alle idretter og synes de skal gi nye idretter sjansen, men jeg synes de kan la være å fjerne noen.

Bryting anslås å ha rundt 20 millioner aktive utøvere på verdensbasis. Dette er langt mer enn flere av de allerede OL-klare grenene.

- Bryting har en enorm utbredelse i hele verden. Det er derfor lite trolig at det er de sportslige hensynene som her har veiet tyngst. Vi kjenner foreløpig ikke til begrunnelsen. Det kan være både kommersielle og organisasjonsmessige årsaker, uttaler president i Norges Bryteforbund Tore Holmen i en melding på deres hjemmesider.

Tror ikke på nedgang

De olympiske lekene er det største utstillingsvinduet for idrett. Det er stort sett bare i OL-år bryting får mediedekning, og tidligere har det vært mange eksempler på idretter som får en oppsving når nordmenn gjør det bra i OL. Det er per i dag 30 bryterklubber registrert hos Norges Bryteforbund, og de ønsker å profilere seg utad. Løvik håper ikke at klubben vil tape interesse om bryting blir borte.

- Vi som driver med bryting vil fortsatt holde på. Klubben har drevet med dette i mange år (stiftet i 1939 red.anm.) og vil fortsette å rekruttere medlemmer. Dessuten er det ikke slik at bryting blir borte for alltid om den ikke kommer på programmet et år.

Heiberghjelp

Under brytingens storhetstid i Norge gratulerte Norges profil i IOC, Gerhard Heiberg, Jon Rønningen da han vant OL-Gull i 1988 og 1992. Nå håper Løvik at Heiberg kan være med i kampen om å få bryting tilbake på programmet.

- Alle land påvirker sine IOC-medlemmer, og vår kort er Heiberg. Jeg håper han kan strekke ut en hånd til bryte-Norge slik at vi igjen kan se bryting under OL også i fremtiden.

Vil du savne bryting på OL-programmet? Diskuter her.