Sørnett

Januar 2020 var den våteste i historien

Foto: Pexels.com

Foto: Pexels.com

Januar 2020 er den våteste og nest varmeste som er registrert siden 1990 for landet som helhet. Dette melder Meteorologisk Institutt.

Publisert:

Målingene går tilbake til 1900. Det ble satt 30 rekorder for høyeste mengde nedbør målt på månedsbasis, de aller fleste i Vestland, Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark.

- Det ble satt enda flere nedbørrekorder i januar 1989 og 2005, men da var det også områder som fikk lite nedbør, bare 10-30 % av normalen. De tørreste områdene i januar i år lå på 50-60 % av normalen. Dermed ble måneden den våteste noensinne, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Dobbelt så mye nedbør
I forhold til normalen kom det nesten dobbelt så mye nedbør i januar 2020 som normalt. Månedsnedbøren var på hele 95 prosent over gjennomsnittet. Den gamle rekorden var på 85 prosent over, fra januar 2005. Noen stasjoner fikk så fire ganger den normale nedbørsmengden, disse ligger i Vestland, Innlandet, Trøndelag og Nordland.

Kristiansand
Normaltemperaturen i Kristiansand pleier å ligge på -1,7 grader i januar, mens den i år har gjennomsnittlig ligget på 4,8 grader. En differanse på 6,5 grader.

Det har også vært ekstra vått i Kristiansand slik som resten av landet. Normalen i Kristiansand er 121 mm nedbør i januar, mens det i år har blitt målt 187 med mer, en differanse på 67 mm som tilsvarer en økning på 55%.

Den forrige varmerekorden i januar var i 1989, hvor det ble målt en temperatur på 6 grader.

Våtere og mildere fremtid
Økningen i nedbør er i tråd med prognosene til klimaforskere for fremtidens klima. Den stigende temperaturen gjør at det forventes mer nedbør i fremtiden.

- Tendensen er klar. Vintrene blir mildere, og selv om vi fra tid til annen får en god, gammeldags vinter, vil det gå lenger tid mellom disse, sier Mamen.