Sørnett

- Jeg har aldri sett så mye før

Helle Mellingen viser et leserinnlegg hun har lagt merke til i debatten. Foto: Henrik Skolt

Helle Mellingen viser et leserinnlegg hun har lagt merke til i debatten. Foto: Henrik Skolt

Helle Mellingen ved Universitetet i Agder mener homofilidebatten har blitt tøffere etter at personer med samme kjønn i 2009 fikk lov til å gifte seg.

Publisert:

– I kjølevannet av dette ser vi en seksuell utskjelling uten sidestykke der normer brytes og kjønnssykdommer florerer. Jeg blir kvalm når jeg ser opptogene i storbyene verden over der de homofile viser seg som perverse, og fri sex står på agendaen,  sier Mellingen før hun legger ned arket hun leser fra.

Sitatet er fra et leserinnlegg Mellingen fant i Aust Agder Blad. Mellingen jobber for tiden med et doktogradprosjekt ved Universitetet i Agder der hun mener å ha oppdaget at homofilidebatten i Norge har tatt en uventet vending i kjølevannet av at homofile nå får lov til å inngå ekteskap.


– Jeg kan ikke huske å ha sett så mye av dette før.  Etter at loven ble vedtatt har motstanden blitt  tydeligere i media og språkbruken har blitt enda tøffere enn før, sier forskeren.

Ikke enig


Øyvind Benestad er blant de som debatterte sterkt imot likekjønnet ekteskapslov. Han mener debattsituasjonen i dag er motsatt.


 

[img36408_2LM]

 


– Fra vår side har debatten blitt mindre intens og jeg tror ikke man kan finne noen stor forskjell på argumentene i debatten, forteller Benestad.

Derimot mener Mellingen det nå er folk flest som i større grad tar til orde. Spesielt gjennom leserinnlegg i aviser.


– Det at loven ble vedtatt kom nok som en overraskelse på mange som tidligere ikke har deltatt i debatten. Det gjorde nok noe med dem og førte til at flere har gått hardt ut i leserinnleggene i forskjellige aviser.

Vil ikke konkludere


Mellingen vil ikke konkludere om en økt motstand i mediene er bra eller dårlig for den fremtidige debatten.


– Det er klart at alle syn skal komme til i et land med ytringsfrihet så det er bra, men ut fra det jeg har sett, slippes det også til mange meninger som er veldig harde i språket. Det er vanskelig å gi noe svar på det, avslutter Mellingen.