Sørnett

–Jeg veide 52 kilo, hadde nåla i armen og skøyt amfetamin

Stig Morten Seierstad tidligere kriminell, har sittet på mange ulike dommer. Alt fra; kidnapping, grov vold, ran, bruk av narkotika og mer. Foto: Sara Finnema

Stig Morten Seierstad tidligere kriminell, har sittet på mange ulike dommer. Alt fra; kidnapping, grov vold, ran, bruk av narkotika og mer. Foto: Sara Finnema

Tidligere kriminell, Stig Morten Seierstad (41) forteller at han hadde en bra oppvekst. Likevel er det ikke en garanti for å havne på den rette siden av loven.

Publisert:

Stig Morten vokste han opp med foreldre og besteforeldre som overøste han med godhet og kjærlighet. Han kan ikke sette fingeren på en spesifikk grunn til hvorfor han endte opp som kriminell.

Rebelsk guttunge

- Å vokse opp på et lite sted hvor alle reglene er klare på hvordan du skal lykkes i den sosiale flokken var ikke noe for meg, forteller Stig Morten. Som barn skjønte aldri Stig Morten kodene, han var litt rebelsk og var ikke redd for å havne på gangen i skoletimene - det er der Stig Morten mener at livet hans startet.

I en ung alder begynte Stig Morten å drikke veldig hardt, og som 15 åring fikk han valget mellom institusjon eller folkehøgskole, valget falt på sistnevnte. På folkehøgskolen stortrivdes han, men det var også der han startet å røyke hasj.

– Jeg hadde ikke instinktet som sier at dette er farlig, jeg tenkte bare at det var spennende, sier Stig Morten om dragningen hans mot rusen.

Et par daget etter han begynte på videregående satt Stig Morten og et par andre kompiser i hybelen hans og røyka hasj, tre måneder senere ble han tatt for første gang, og fikk betinget dom.

[img199481_2RF]

Mistet alt

Da han passerte 18år hadde han blitt far, men hans "hobbyer" var ikke en god kombo hvis han skulle være en familiefar. 18-årsdagen feiret han med å prøve amfetamin for første gang, plutselig ble en dag ble til 6 måneder. Han var på houseparty i helgene etterfulgt av nachspill som varte til neste helg. Denne perioden var en stor påkjenning på kroppen til Stig Morten.

–Jeg veide 52 kilo, hadde nåla i armen og skøyt amfetamin. Jeg mistet alt egentlig, jeg hadde ikke noe sted å bo, forklarer Stig Morten. Selv når han var på sitt verste bodde han aldri på gaten. Med litt klær hos ulike folk rullerte han på sovested. Etter å ha vært i house- og ravemiljøet i Oslo noen måneder erfarte han miljøets mørkeside.

Da han hadde fylt 20 valgte han å gå noen andre veier. Etter at Stig Morten fikk kurs i biltyveri, ble mange biler stjålet. På den tiden var det vinningskriminalitet som var i vinden, dette eskalerte seg også til våpen. Det var da fikk Stig Morten fikk sin første ubetinga fengselsdom på 6 måneder. Uansett hva han holdt på meg hadde han kontakt med lillesøsteren. Stig Morten tror hun var glad da han havnet i fengsel fordi da visste hun hvor han var, han var trygg og fikk mat.

Trente politiet mens han hadde amfetamin i baggen

Da Stig Morten kom ut etter sin første soning begynte han å jobbe frivillig på et treningssenter i fordel til å få trene der gratis. Etterhvert ble han instruktør og deretter daglig leder. Trening var det eneste som var i hodet hans, det var trening døgnet rundt, men i helgene jobbet han som dørvakt.

Stig Morten var åpen om sin fortid med sjefen av treningsstudioet, etterhvert ble Stig Morten spurt om han kunne skaffe noe for å stramme opp kroppen, noe han sa ja til.

-Jeg tok inn mer enn det vi trengte, slik at vi også kunne tjene litt på det, og plutselig var det i gang igjen. Jeg stod å trente politiet mens jeg hadde 260 gram amfetamin i baggen min, noe politiet ikke visste på den tiden, forteller Stig Morten.

Voldelig dørvakt

Stig Morten forteller at det var mye vold i tiden da han var i 20-årene, noe han kjente på flere ganger da han jobbet som dørvakt. I denne perioden krysset han flere grenser, og når man først har krysset den et par ganger er det unaturlige ikke unaturlig lenger. Selv om man gjør feil lærer man å lyve til seg selv og man får dermed ikke dårlig samvittighet.

–Du lærer mekanismene dine til å tro at dette er greit, det er fantastisk hva du kan si til deg selv er greit etterhvert, men alt kommer tilbake til deg, forteller Stig Morten. Man kan si Stig Morten levde et dobbeltliv, det var store kontraster fra hvordan han opptrådte på kvelden og når han trente politiet på dagen.

[img199481_3RF]

Drøm kom i oppfyllelse 

Den siste tiden før Stig Morten ble sendt i fengsel for siste gang var det mye stygge ting som skjedde i følge han. Vendepunktet var da Stig Morten fant seg en dame i miljøet, han skjønte da at et valg måtte tas om det livet han levde. Enten må han leve som en kriminell, eller følge lover og regler. På denne tiden var Stig Morten ettersøkt i flere ulike saker, kidnapping, grov vold og bruk av narkotika. En natt drømte han hvordan politiet skulle hente han, og akkurat som i drømmen kom de og hentet han med beredskapstroppen. Da politiet tok han la han alle kortene på bordet.

Vennskap for livet

I fengselet møtte Stig Morten mange innsatte som ble gode kamerater for han, i tillegg et uventet vennskap med Trond Akerholdt, som ledet Maritas fengselsarbeid. I den første gudstjenesten som Stig Morten besøkte i Ullersmo fengsel var det Trond som snakket.

- Etter gudstjenesten kom han bort til meg og spurte om jeg ville få besøk, sier Stig Morten.

Til tross for at de var forskjellige oppstod et vennskap som har betydd utrolig mye for Stig Morten. I løpet av veien har Stig Morten også blitt godt kjent med konen til Trond, Gunn, som også jobber i Marita stiftelsen. I dag er Stig Morten gift med datteren til Trond og Gunn.