Sørnett

JO210B: Talte for de stemmeløse under krig, ble halshugd av IS

Foto: Skjermdump fra Gotos Twitter-profil.

Foto: Skjermdump fra Gotos Twitter-profil.

Selv om Kenji Goto av mange ble sett på som en sterk mann med hjerte av gull, skulle ikke dette hindre den islamske stat å ta han som gissel under det som kan ha vært en redningsaksjon av en med-japaner.

Publisert:

 

I en hyllest etter hans død, ble han omtalt som stemmen til de som ikke selv kunne ytre noe. Han varslet verden om under et bombeangrep i Aleppo, om byens ødeleggelser. Samtidig som han lærte de lokale rapportere nyheter på egen hånd, ifølge Independent.

Kenji Goto var en kjent journalist med høy integritet i sitt hjemland Japan. Hans hovedfokus var å opplyse og rapportere om krigsforhold som gikk utover barn og familier i krigsherjede områder av verden. Han rapporterte blant annet fra steder som Afghanistan, Albania, Kosovo, Estland, Somalia, Irak og Somalia.

 

Tatt til gissel av den islamske stat i 2014

 [faktaboks]

Etter å ha blitt advart mot å entre Syria hele tre ganger av den japanske regjeringen, gjorde han likevel nettopp dette i Oktober 2014. Han skal ifølge Japan Times ha fortalt en venn at han skulle reise til Syria for å filme amerikanske luftangrep, og nevnte ikke for noen at han reiste for å redde livet til Yukawa. Dette har likevel blitt omtalt som årsaken til reisen av flere medier.

Dagen etter han ankom landet via Tyrkia, ble han tatt til fange av IS, som fra før av holdt Yukawa som gissel. De sendte deretter ut en video der de forlangte at den japanske stat skulle betale 200 millioner dollar innen 72 timer, for frigjøringen av de to japanske fangene, ifølge Japan Times. Dette skal ha vært første gangen IS ba spesifikt om penger i bytte av gissel.


 

Moren til Goto ville ofre seg selv

[img153036_2RM]

I mens de to mennene ble holdt som gissel, ba moren til Goto, Junko Ishido, den japanske regjeringen om å gjøre alt de kunne for å sikre hans frihet, selv om det kunne innebære å betale løsepenger. Hun beklaget problemene hennes sønn hadde forårsaket, og uttrykte at hun gjerne skulle byttet plass med han.

 

Regjeringen betalte ikke løsepengene

Yukawa ble først drept av Den Islamske stat. Deretter ble ikke kravene IS stilte til løslatelsen av Goto oppfylt, noe som resulterte i at han 30. januar 2015 ble halshugd.

 

Eksterne kilder: