Sørnett

Kan bli til pinneved

KAN BLI REVET: Den gamle Voiekroa kan bli utsatt for bygging av rundkjøring ved Andøya. Foto: Nicolai Olsen

KAN BLI REVET: Den gamle Voiekroa kan bli utsatt for bygging av rundkjøring ved Andøya. Foto: Nicolai Olsen

Statens Vegvesen planlegger en rundkjøring på riksvei 457 ved Andøya, og dermed kan Voiekroa bli jevnet med jorda.

Publisert:

- Det ligger mye historie i det huset. Dessverre var jeg ett år for ung til å oppleve hvordan den gamle Voiekroa var som skole, men jeg har vært innom dørene flere ganger, sier Vågsbygd-historiker Per Willoch (80).

Hvis Statens Vegvesen får gjennomslag fra Kristiansand kommune om å lage en rundkjøring ved Andøya, kan Voiekroa, som nå gir tak til et velværesenter og en frisørsalong, rives.

- Vi venter fortsatt med å få byggestart, men foreløpig har vi ikke midlene det vil koste å lage en ny rundkjøring. Vi kommer til å lage en reguleringsplan i løpet av våren, sier prosjektleder i Statens Vegvesen, Asbjørn Heieraas.

Men det er ikke selve rundkjøringa som tar knekken på kroa.

- Hvis dette blir gjennomført skal det også bygges kollektivfelt og en større gang- og sykkelsti, og da må vi inn i Voiekroa får å jobbe, sier Heieraas.

Huset nazister
Det er mye som har skjedd både utenfor og innenfor husets fire vegger. Blant annet da tyskerne invaderte Odderøya 9. april 1940, tok de også kontroll over det røde bygget. Der bygget nazistene brakker som de brukte til husly.

Etter krigen ble bygningen gjort om til en restaurant – hvorav navnet Voiekroa.

Samlepunkt
- Jeg var der ukentlig med en klubb jeg var medlem i. Det var et stort samlepunkt for de fleste innbyggerne før i tida, sier Willoch.

Så nå kan et hus med mye historie selv bli historie.