Sørnett

Kina, et samfunn basert på offer

Foto: Kalvin Chung.

Foto: Kalvin Chung.

Kina er bebodd av den eldste gjenlevende sivilisasjonen i verden, med et massivt territorium og et massivt folketall. I et så stort land, skulle man tro mulighetene var uendelige. Men hvordan er det faktisk å bo i Kina?

Publisert:

Et lukket samfunn

Kalvin Chung er ikke født i Kina, men har statsborgerskap i Hong Kong, samt familie i Kina. Han forteller at regjeringen forbyr visse TV-programmer og nettsteder, for å beskytte folket fra skadelig innhold slik som seksuell humor.

- Det føles ikke som om du blir holdt øye med, eller er begrenset i Kina før du vet hva som ligger utenfor the kinesiske brannmurene. YouTube, Facebook, Instagram, til og med google, er eksempler på plattformer som ikke er tilgjengelige i Kina. Min erfaring er at man kan komme seg forbi disse sperringene ved bruk av VPN, men dersom du aldri har sett for eksempel YouTube, hvorfor skulle du anstrenge deg for noe som ikke eksisterer i samfunnet ditt?

[img168584_2RM]

- Dersom man ser på det moderne samfunnet i vesten, så har vi titusenvis av plattformer som tilbyr alt fra serier, til filmer, til musikk, og selv med alt dette så er vi misfornøyde. I Kina, i startfasen av teknologiske fremgang innenfor underholdning og markedsføring, ble vi gitt en film som skulle bli vist den kvelden, ingen andre valg var nødvendige, vi var fornøyde med dette. Jeg tror denne analogien reflekterer i hvor begrenset det kinesiske samfunnet er, de er fornøyde med hva regjeringen bestemmer for dem, for bedre eller verre.

Kalvin Chung forteller at grunnet hvordan språket forandrer seg fra forskjellige geografiske lokasjoner, så har han opplevd problemer med å kommunisere med sine kinesiske besteforeldre. Kina har, lik Norge, mange forskjellige dialekter som varierer utifra hvor i landet du kommer fra.

Familie, struktur og samfunn er det Kina handler om, sier Kalvin Chung.

Kalvin Chung fortsetter med å fortelle at det kinesiske samfunnet i stor grad er preget av de religiøse og kulturelle standardene i samfunnet.

- I det kinesiske samfunnet, så er alt du gjør for din familie, for et bedre sosialt "ansikt" eller inntrykk.

[img168584_3LM]

Det kulturelle skillet mellom vesten og Kina er stort

Kinesisk kultur er like varierende og enormt som landet selv, men det er to aspekter ved kulturen som viser svært godt hvor spesielt og unikt landet kan være. Jade-kultur kan trekkes opp til Konfucius, som sa at Jade hadde 11 dyder, som inkluderte skjønnhet, nåde og renhet. Jade er en grønn sten, som spiller en sentral rolle i kulturen. Det kinesiske tegnet for Jade, Yu, brukes ofte i navn eller ord for skjønnhet. En annen kulturell tradisjon i Kina, er bambuskulturen. I Kina er bambus en plante som er så høyt verdsatt, at noen mennesker ønsker å personlighetsmessig være som denne planten. I vesten hadde tanker som dette muligens fått deg sendt til et sinnsykehus, men i Kina er dette normalt. Bambus vokser så og si overalt i Kina, og folk bruker ofte bambus som et materiale til å lage spisepinner eller malekoster.

Kalvin Chung har levd store deler av livet sitt i Storbritannia, og har personlig erfart de store kulturelle forskjellene mellom Kina og vesten.

- Jeg ser ofte britiske mennesker snuble og feile over de enkleste hindre, og deretter skylde det på situasjonen, samtidig som jeg ser kinesere med langt mindre offre mye mer for å forsørge familiene sine. Dette har mye å gjøre med mangelen på sosial støtte og hjelp fra regjeringen i Kina, slike fallskjerm-systemer  som vi har i mange vestlige land er helt fremmed for dem.

De jobber hardt for å lykkes eller dør i forsøket. Det er en vanskelig levemåte, men den kommer fra den konfusianske kulturen hvor samfunnet og familien kommer først. Dette, sammen med det voksende sosiale og kompetitive presset fra overpopulasjon er grunnlaget for hvorfor mange kinesere er så hardtarbeidende, sier Kalvin Chung.

Forskjellige filosofiske retninger er hovedsakelig det som har hatt effekt på kinesisk kultur, slik som Taoismen, Konfusianismen og Buddhismen. Kulturen bygger seg i stor grad på disiplin, offer og respekt for familie.

Jeg vil si kinesisk kultur i moderne begrep handler om offer, offer for familie og offer for samfunnet, forteller Kalvin Chung.

 

[img168584_4LM]

En lang historie preget av religion og filosofi

Kina, som den eldste gjenlevende sivilisasjonen i verden, har en lang og kompleks historie preget av diverse dynastier, religiøse og filosofiske retninger. Den mest fremtredende filosofiske retningen, som har hatt størst effekt på det moderne Kina, er nok Konfusianismen.Konfusianismen tror at alle mennesker fundamentalt er gode og kan forbedres eller lære av sine feil. I dag er Kina et kommunistisk land ledet av CCP (Communist Party of China), som har vært i kontroll siden 1949.

[nggallery id=631]

Når det kommer til medienes plass i kinesisk historie, så spiller sensur en stor rolle i nyere tider.  Eksempelvis så har Googles kamp mot Kinas regjering over internettsensur, samt ringvirkningene av Nobel komiteens avgjørelse om å gi Nobels fredspris til Liu Xiaobo i 2010 brakt internasjonal oppmerksomhet til Kinas restriktive styre. Om denne økte internasjonale oppmerksomheten kan føre til endringer i Kinas styre, er per dags dato uvisst.