Sørnett

Knask eller knep

Heksene Emily Louise Kvanvig Johnsrud (11), Camilla Christensen (10) og Suzanne Emilie Hanssen (11) pleier å gå Halloween. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Heksene Emily Louise Kvanvig Johnsrud (11), Camilla Christensen (10) og Suzanne Emilie Hanssen (11) pleier å gå Halloween. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Sørnett har i Halloween-natten fulgt tre godterisultne hekser på sin ferd gjennom Andøysløyfens mørke smug.

Publisert:

I det tyngende mørket ligger tåken og lurer mellom hushjørnene i Andøysløyfen i Kristiansand. Luften er fuktig, men det lille regnet som faller er ikke sjenerende. Fra tid til annen kan en høre skremmende hyl mellom husene som ligger tett i tett. Mellom husveggene løper både trollmenn, monstre og hekser fra dør til dør med kurver fylt av godteri på slep.

- Er det lys her?

Tre hekser ved navn Emily Louise Kvanvig Johnsrud, Camilla Christensen og Suzanne Emilie Hanssen, som går i sjette klasse ved Sjøstrand skole, lister seg opp en grusbelagt innkjørsel og kikker forsiktig inn i vinduene til det røde huset. De trykker på ringeklokken og stiller seg spent opp foran døren og venter. Alle tre har gått Halloweenrunden mer eller mindre hvert år siden de gikk i andre klasse.

Halloween er det engelske navnet for allehelgensaften, som er den katolske minnefesten for helgener og martyrer. Halloween feires 31. oktober, natten før allehelgensaften, og er opprinnelig en amerikansk tradisjon som ble brakt til deler av den vestlige verden rundt årtusenskiftet.

[img49445_2RM]

Eggkasting

- Her er det ingen hjemme, konstaterer Emily etter noen sekunder.

Selv om Agder politidistrikt melder til fvn.no om eggkasting i Agder i løpet av natten, på husveggen til noen av dem som ikke åpner, kunne det ikke falt jentegjengen inn å gjøre det samme.

- Det virker som om det ikke er noen som har kastet egg i Andøysløyfen i år. Å kaste egg er rett og slett motbydelig! sier Emily veslevoksent.

- I fjor var det noen som kastet egg på veggen vår, og vi var ikke engang hjemme, forteller Camilla.

Knask eller knep

- Hvis vi ringer på her får vi popcorn, bryter Emily inn.

Jentene trasker videre i håp om å få flere søtsaker å fylle kurven med. Ved neste hus har de bedre hell.

- Knask eller knep!

- Å, hjelp! Dere er skumle!

Terje Skraastad går for å hente godsakene, og jentene venter spent ved døra. De lyser opp mens Skraastad heller smågodt i de medbrakte kurvene, som allerede inneholder blant annet sjokolade, kjærligheter, gelegodteri, tyggis og fox.

[img49445_3RM]

- Det har vært en jevn pågang på døren i kveld, forteller Skraastad.

- Jeg har blitt mer vant til Halloween nå. Det var litt spesielt i starten, da det var helt nytt. Jeg har inntrykk av at de fleste forbereder seg mer nå enn tidligere siden dagen har blitt mer kjent, svarer han.

Emily, Camilla og Suzanne løper ut i gata igjen, litt skuffet over ikke å ha fått popcorn, men fornøyde med fangsten likevel. Regndråpene faller tettere mot bakken. Kostymene til jentene er ikke akkurat vanntette, men det gjør ingenting.

- Vi bryr oss ikke. Vi er ikke akkurat sånne som bryr oss om sånt, svarer Suzanne.

- Her pleier vi å få sjokolade! roper Emily.

Jentene springer mot neste dør. Alle husene skal besøkes. Igjen trykker venninnegjengen på ringeklokka og venter spent på svar. Nok en gang har de hellet med seg.

Trygt miljø

[img49445_4RS]

Etter å ha besøkt de fleste husene i området ringer telefonen til Camilla. Nå er det på tide å komme seg hjem. Jentene sier seg fornøyde med kveldens fangst og tar turen hjemover. Innenfor døra til Emily venter moren, Lise Mette Kvanvig.

- De første årene gikk jeg sammen med henne. Nå er det greit at hun går sammen med venninnene sine, så lenge de holder seg i naboområdet. Det er et trygt miljø her, og folk bor tett, forteller mor Kvanvig.

- Det var litt kaldt ute, sier Emily mens hun knepper opp den våte heksekjolen.

Hun gjør seg klar for en natt med søvn. Dagen som heks er over, men gevinsten av dagens skremmerier kan hun gomle på i flere dager fremover.