Sørnett

Kom i form med Sørnett!

Fred Kouch (61): Har lang erfaring med styrketrening. Foto: Børje Fonn Skaar

Fred Kouch (61): Har lang erfaring med styrketrening. Foto: Børje Fonn Skaar

Det finnes ingen enkel vei til store muskler, bedre helse eller fastere kropp. Oppnå resultater med Sørnett!

Publisert:

Treningssentrene opplever stor aktivitet de første ukene etter nyttår. Målet for de gamle og nye trenings entusiastene er som regel en sunnere livsstil, større muskler og stram kropp med regelmessig trening. Overraskende mange vet derimot ikke hvordan man trener riktig.

- For å oppnå resultater med trening generelt er man nødt til å belaste kroppen mer enn den tåler. Når kroppen blir utsatt for en belastning som den ikke er vant til blir den nødt til å adaptere seg etter det. Får den ikke får tid på seg i denne prosessen blir man i det lange løp overtrent.

La kroppen hvile
- En av de største feil folk gjør når det starter med styrketrening er at de løfter vekter til de er helt utslitt hver eneste gang og dermed ikke lar kroppen bli kjent med den nye belastningen, bemerker Koch. Atleter som trener kondisjon løper ikke til de faller om av utmattelse for deretter å reise seg å løpe videre, følger som en sammenligning fra den “unge” 61 åringen.

Fred Koch har tidligere trent store idrettsutøvere som Ole Einar Bjørndalen, Gro Marit Istad og jobbet med Kristiansand Vipers som styrketrener. Koch har også skrevet en lang rekke spalter for Ironman i USA. Han driver nå Lund treningssenter i Kristiansand.

Tilpass treningsprogrammet
Steffen Falk Andersen (26) fra Kristiansand studerer fysioterapi i Danmark og har lært en god del av Fred Koch sine treningsmetoder.

- Det er viktig at programmene som blir satt opp er tilpasset den som trener. Faktorer som tid, mål og ressurser må tas i betraktning. Noen spørsmål som burde besvares innen man lager treningsprogrammer er.

- Programmet bør tilpasses etter hvor mange ganger i uken du har tid til å trene og hvilke mål en har for treningen. Eventuelle skader må også tas hensyn til, avslutter Andersen

Treningstips


  • Husk at det er viktig at kroppen får hvile etter tunge treningsperioder.

  • Ikke overbelast musklene med for tung intensivitet

  • Skaff deg et treningsprogram, sørg for at programmet du har fått laget er tilpasset deg selv, og ikke genetisk overlegne utøvere.

  • Bruk frivekter siden dette gjør at du får et mer funksjonelt bevegelse mønster og bedre resultat enn hva maskiner gir deg.

  • Tren alle muskelgrupper minst en gang i uken.